DUYURU KÖŞESİ

DUYURU KÖŞESİ

Duyuru/ilan sayfası

"VODAFONE TÜRKİYE 2023 ÇSY RAPORU" YAYINLANDI

11 Ocak 2024 - 22:47

VODAFONE TÜRKİYE NET SIFIR EMİSYON HEDEFİNE HIZLA YAKLAŞIYOR

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone Türkiye; Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansını paylaştığı “2023 ÇSY Raporu”nu yayınladı. Şirket, yürütülen verimlilik çalışmaları, elektrik ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi gibi faaliyetlerle geçen yıl olduğu gibi bu yıl  da Kapsam 2 emisyonlarını sıfırlarken, baz yıl olan 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 emisyonlarının toplamını %95 oranında azalttı.



11 Ocak 2023 – Dijital altyapısı ve akıllı teknolojileriyle toplumu geleceğe bağlarken çevresel ayakizini de azaltmayı hedefleyen Vodafone Türkiye, 1 Nisan 2022 – 31 Mart 2023 mali yılına ait Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansının ele alındığı “Vodafone Türkiye 2023 ÇSY Raporu”nu yayınladı. Rapora göre, şirketin Kapsam 1 emisyon yoğunluğu bir önceki yıla göre %18 azalırken, Kapsam 2 emisyonları ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da elektrik ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi sonucu sıfırlandı. Böylece şirket, baz yıl olan 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 karbon emisyonlarının toplamını %95 oranında azalttı. Vodafone Türkiye, müşterilerine sunduğu Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümleriyle önlediği emisyon miktarını geçen yıla oranla %23 artırarak toplam 195 bin 300 ton karbon salımına engel oldu. Diğer yandan, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle 20 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü.
 
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi: “Vodafone olarak, Türkiye’de faaliyete başladığımız ilk günden bu yana dijital teknolojilerin gücünü kullanarak dünya ve içinde yaşadığımız toplum için daha iyi bir gelecek inşa etmek amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çevresel, Sosyal, Yönetişim konusunda ülkemizde öncü bir rol üstleniyoruz. ÇSY konseptini işimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve başarıyla uyguluyoruz. Bu süreçte yarattığımız değeri tüm paydaşlarımızla şeffaflıkla paylaşıyoruz. 2023 ÇSY Raporu’muzda da ÇSY alanındaki gelişmelerden, stratejimiz çerçevesinde attığımız adımlardan ve Vodafone Grubu’nun 2030 ve 2040 hedeflerindeki ilerlememizden bahsediyoruz. Özellikle net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Baz yılımız olan 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 karbon emisyonlarımızın toplamını %95 oranında azalttık. Kalan emisyonlarımızın azaltımı için enerji tüketimimizi azaltmaya veya daha verimli kullanmaya, yeni teknolojilere ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya odaklanıyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.”
 

Enerji tüketimini azalttı

Vodafone Türkiye, toplam enerji tüketiminin %99’unu oluşturan baz istasyonları ve teknoloji merkezlerinin enerji verimliliğini iyileştirmeye devam ediyor. Vodafone Grubu içinde baz istasyonları ve ana teknoloji merkezlerinin tamamında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni devreye alan ilk ülke olan Vodafone Türkiye, 2022-2023 raporlama döneminde de bu yönetim sistemi anlayışını devam ettirdi. Bu enerji verimliliği çalışmalarının sonucunda, şirketin baz yılı olan 2020 yılına göre baz istasyonu başına enerji tüketimi %2, mobil veri başına enerji yoğunluğunu %56 azaldı. Vodafone Türkiye, 2022-23 mali yılı itibarıyla şebekesindeki yenilenebilir enerji üretim miktarını geçen yıla göre %4 artırarak toplam 1.089.161 kWh elektrik üretti.
 

E-atıkları ekonomiye kazandırdı

Vodafone Türkiye, e-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla 2019 yılında başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini kurumsal paydaşlarının desteğiyle büyütmeye devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar 53 iş ortağının katkısıyla 20 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü; farklı illerde açılan 8 kodlama sınıfında 10 bini aşkın çocuğun dijital araçlara erişimi sağlandı. Vodafone Türkiye ayrıca, 2022-23 mali yılında faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan yaklaşık 3 milyon ton e-atığın %99’unu geri kazanma ve geri dönüştürme yoluyla ekonomiye kazandırdı.
 

Müşterilerinin karbon salımını azalttı

Vodafone Türkiye, Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümleriyle, kurumsal müşterilerinin hem inovasyon gücünü ve dayanıklılıklarını artırmaya, hem de sürdürülebilir ve döngüsel iş modellerine geçmelerine destek olmaya devam ediyor. Şirket, 2022-23 mali yılında, otobüsler, taksiler ve arabalar için lojistik ve filo yönetimi sağlayan telematikler; çöp kutuları dolduğunda bildirimde bulunarak atık toplama araçlarının gereksiz yolculuklar yapmasını önleyen akıllı cihazlar; doğalgaz, elektrik ve su tüketimini düzenli olarak takip eden ve bu sayede daha verimli yönetilmesini sağlayan akıllı sayaçlar; elektrikli araç şarj noktaları ve kronik veya yüksek riskli hastaların kendi evlerinde izlenmesine olanak tanıyarak hastanelere gidiş geliş gibi yolculukları azaltan akıllı cihazlar gibi IoT hizmet çözümleriyle, müşterilerinin, yaklaşık 1.171.800 ağaç dikimine eşdeğer oranda toplam 195 bin 300 ton karbon emisyon salımına engel olmasına destek oldu.
 

Sosyal projeler deprem bölgesine taşındı

Vodafone, Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla kadınların ve gençlerin hayatlarına dokunacak dijital çözümler ve projeler geliştirerek fırsat eşitliğine de katkıda bulunuyor. Buna göre, teknolojinin gücünü kadınların potansiyeliyle buluşturan “Dijital Benim İşim” projesinde 2020 yılından beri 20 ilde 15 bini aşkın kadın kursiyere Dijital Okuryazarlık ve Dijital Pazarlama eğitimleri verildi. Proje kapsamında, afet bölgelerindeki kadınların sosyal hayata tekrar entegre olmaları ve ekonomik kazançlarını sağlamaları için Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde 15 eğitim konteyneri kuruldu. Diğer yandan, kadınların şiddetten korunması amacıyla geliştirilen “Kırmızı Işık” uygulaması, bugüne kadar toplam 378 bin kez indirildi ve 1.000 aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştı. 
 
Türkiye Vodafone Vakfı’nın, genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamayı amaçlayan “Yarını Kodlayanlar” projesiyle ise 81 ilde 300 binin üzerinde çocuğa ulaşıldı. Depremden etkilenen bölgelerdeki çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesi kapsamında konteyner teknoloji sınıflarında ve gezici eğitim çadırında müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Projeyle, depremden etkilenen 100 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
 
Türkiye Vodafone Vakfı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliğiyle kurulan Çocuk ve Aile Merkezleri ile afet bölgesindeki çocuklar, aileler ve genç kadınlar için bilimsel temelli programlarla, çocukların öğrenme kayıplarının telafi edilmesi, ebeveynlere destek olunması ve genç kadınların güçlenmesi amaçlanıyor. Bu merkezlerle, bir yıl içinde 4 bin 500 çocuk ve aileye, ayrıca 2 bin 500 genç kadına ulaşılması hedefleniyor.
 

Küresel raporlama standartlarıyla uyumlu

Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative - GRI) tarafından yayımlanan GRI Standartları’na uyumlu hazırlanan “Vodafone Türkiye 2023 ÇSY Raporu”, şirketin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (United Nations Global Compact - UNGC) İlerleme Bildirimi olma özelliği taşırken, Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles - WEPs) ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkısını da içeriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar