Sosyal inovasyondan bahsetmeden önce inovasyonun ne olduğunu incelemek gerekir.
İnovasyon ürünlerde, hizmetlerde, süreçlerde, örgütsel yapılanmada iş modellerindeki yenilik ve iyileştirmelerdir diyebiliriz.
Örgütler değişime ayak uydurabilme ve daha önemlisi değişimi yönetebilmek, fark yaratabilmek için inovasyon kapasitelerini geliştirirler.
Örnek verecek olursak; iş modeli inovasyonu, temel yetenekler, gelir ve fiyatlandırma politikaları, yaratılan değer, rekabet unsurları, hedef kitle gibi unsurlarda değişimi, yeniliği ifade eder.
Süreç inovasyonu ise; üretim yöntemleri, üretim öncesi ve sonrası faaliyelerde değişimi ifade eder.
Pazarlama inovasyonu da, ürün ambalajı, ürünün sunulma şekli, kullanım kolaylığı gibi unsurları ifade edebilir.
Sosyal inovasyona gelecek olursak sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunlara etkili, verimli, sürdürülebilir ve adil çözümler üretmektir diyebiliriz.
Sosyal meselelerin çok yönlü özelliği olmasından dolayı farklı disiplinlerden geniş bir kesimin katılımı gerekir.
Genellikle devlet ve piyasalar tarafından ihmal edilmiş konulara yönelinir.
Bu konular örneğin dezevantajlı gruplar, çevresel sorunlar ve eğitim alanını kapsayabilir.
Sosyal inovasyon STK'lar, sosyal ve sürdürülebilir girişimler tarafından gerçekleştirilebileceği gibi pek çok özel sektör işletmeleri de bu konuda Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir.
Vakıflar, devlet kurumları ve şirketler vs. sosyal inovasyonun sürdürülebilirliği için girişim ve STK'lara finansal destek sağlamaktadır.
Sosyal inovasyona örnek olarak İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın birinciliğini alan “Tolkido” isimli uygulamadan bahsedilebilir.
Tolkido, özel çocukların dil ve konuşma, iletişim, ince motor becerileri, dinleme-anlama becerilerini geliştirmek için kullanılan görsel eğitim kartlarını, kişiselleştirilebilir ve seslendirilebilir hale getirilmiş bir eğitim uygulaması.
Ayrıca Endonezya'daki dürüstlük kantinlerinden bahsedilebilir. Değerlerdeki yozlaşmaya dikkat çeken ve çözüm üretmeye çalışan bir uygulama.
Dürüstlük, kantinlerinde ödeme öğrencilerin kendi insiyatifine bırakılmış. Öğrenciler istediği ürünü alıyor, bir kutu içerisine ödemesini yapıyor ve başka bir kutudan da para üstünü alıyor ve bu kantinlerde hiçbir zaman kasanın açık vermediği ve hatta kar elde ettiği görülmüş.
Sığınmacılar için geliştirilen facebook çeviri aracı, görme işlevi kusurlu insanların görebilmesini sağlayan akıllı gözlükler, bir başka örnek ise çocukların kendilerine ve diğer çocuklara yardım etmesini sağlayan uygulama.
Bu uygulama ile çocuklar spor yapmaya yönlendiriliyor. Çocukların attıkları adımları kaydeden uygulama, çocukları attığı adımlara puan veriyor ve bu puanlar karşılığında; UNICEF yardım paketleri ihtiyacı olan, yetersiz beslenen çocuklara teslim ediliyor.
Başka bir uygulama ise akıl sağlığınız konusunda destek veren chatbot.
Bu yapay zeka moralinizi yükseltmek ve depresyon belirtilerinizi ortadan kaldırmak için sizinle sohbet ediyor.
Özge Uğurlu / İşletme Bilimi Uzmanı
Faydalanılan kaynaklar:
- Can Yıldız / “Tolkido ile On binlerce Otizmli Çocuğu Konuşturmayı Başardık / ekoiq.com
- Salih Keskin / İleri sosyal inovasyon örneği dürüstlük kafeleri/ Girisimhaber.com
-Sosyal inovasyon projeleri / Yeniisfikirleri.net
YORUMLAR