Dikili ilçesinin modern seracılık ile tanışması, iş insanı rahmetli Hasan Şentürk ile olmuştu. Ankaralı bir iş insanı olan Şentürk 2003 yılında büyük bir girişimcilik örneği göstererek ilk etapta 60 dönümlük Agrobay Seracılığı kurmuştu.
Kendisi ile defalarca mülakat yaptım. 2009 yılında Bergama Ticaret Odasına dergi hazırlıyordum. Bir sayısını Dikili'deki seralara ayırmıştık. Hasan Bey ile görüştük kendisi bölge için umut doluydu. Konuşurken böyle bir yapılanmaya örnek olduğu için çok heyecanlıydı.
Kendisi daha sonra Rahmete kavuştu. Halefleri sera işini daha da büyüttüler sanırım bin dönüme kadar çıkardılar. Bin kişiye neredeyse seralarında iş/ekmek veriyorlar.
Dikili'de Agrobay Seracılıktan sonra birçok modern sera bölgemizde kuruldu. Hasan Bey hepsini ziyaret etti, bilgisini paylaştı ve onlara yardımcı olmaya çalıştı. O Seralarında bir kısmı ile görüştük kimisi başarılı oldu, kimisi el değiştirdi, kimisi de kapandı.
Elbette Ticaret bu kimisi yapacak kimisi yapamayacak ama orada temel sorun beceriksizlikten çok, sıcak su kaynaklarına ulaşamadıkları için enerji maliyetlerini karşılayamadılar ve kapanmak zorunda kaldılar.
Sıcak Su sorununu bölgemize belki de Agrobay Seracılık’tan sonra en büyük modern sera yatırımı ve bir de kurutma tesisi yapan Mübay Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mavuk ile görüştük. Mehmet Bey en çok sıcak ve soğuk su sorunundan dertliydi.
Mehmet Bey özetle “Burada biz seramızı kurarken devlet yetkilileri bize; 'sıcak su havzalarını birleştirip tüm seralara dağıtacağız' demişti. Ama bu maalesef gerçekleşmedi.
Bizim seramız sıcak suyun üzerinde bulunmasına rağmen ne kuyu açabiliyoruz ne de diğer kuyulardan sıcak su satın alabiliyoruz.
Bu sıcak su kuyuları ve alanları başka firmalara satılmış. Biz bu firmalar ile de temas kurduk bize ne arama ne de kullanma hakkı vermediler; kuyu açın biz sizden sıcak su almayı taahhüt ediyoruz dedik ama ona da yanaşmadılar.
Buralardaki sıcak su havzaları o zamanlar güya elektrik enerjisi üretmek için satılmış ama öğrendik ki buradaki sıcak suyun debisi ve ısısı bu üretim için yeterli değilmiş ve daha çok serada kullanılmaya elverişliymiş.
Dikili bölgesi sera üretimi açısından çok güzel bir iklim ve güneş eğimine sahip olsa da sıcak su kaynaklarının belli firmaların tekelinde olması nedeniyle büyük bir handikaba sahip biz buraya bin dönümlük bir sera kurmak istedik ama maalesef dışlandık. Şu an seramız da kömür kullanıyoruz” dedi.
Bence yerden göğe kadar haklı. Sıcak su kuyu ruhsatlarını bölgede 2 sera firması almış bunlar da pek diğer firmalara kullandırmaya yanaşmıyormuş!
Aslında Dikili'de modern seracılığın babası olan Rahmetli Hasan Şentürk’ün paylaşımcı doktrini üzerinden gidilse hiçbir sorun kalmayacak bölgede sera yatırımları daha da hızlanacak
Rıdvan Karapehlivan / Bakırçay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
YORUMLAR