SAĞLIK KÖŞESİ

SAĞLIK KÖŞESİ

Sağlık Haberleri / mahalligundem.com

Ağız ve diş bakımı düzenli olarak nasıl yapılır?

20 Kasım 2021 - 19:24

Yaşam Boyu Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız sindirim sisteminin başlangıcı ve dış ortama açık olduğu için mikroorganizmaların üremesinde oldukça elverişli bir ortamdır. Dolayısıyla doğru, düzenli ve etkili şekilde yapılmayan ağız ve diş bakımı, ağız içerisindeki dokularda ve dişlerde hastalık oluşmasına sebep olabilir. Sağlığın yanında bakımsız olan ağız ve dişler kötü görüntüye sebep olacağından kişinin psikolojik, sosyal ve fizyolojik yaşamını da olumsuz etkiler.
Doğru ağız bakımı ve düzenli diş fırçalamak, güzel ve sağlıklı bir gülümsemenin anahtarıdır. Peki siz ağız sağlığınızı korumak için ne yapıyorsunuz?

Avrasya Hastanesi Diş Hekimi Dt. Eylem Uslu, ağız hijyenini korumanın yolları hakkında bilgi verdi:




Ağız ve diş bakımı çocukluk döneminde alışkanlıkla başlar

Yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olmak için çocukluktan itibaren ağız ve diş bakıma özen göstermek gerekir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayarak 2 ila 3 yaş arasında gelişimini tamamlayan süt dişleri, zamanla dökülerek yerlerini yeni çıkacak daimi dişlere bırakır.

Zaten dökülecek olması nedeniyle süt dişlerine gereken özeni göstermemek, dişlerin çürümesine ve erken dökülmesine neden olarak daimi dişlerin sağlığını da olumsuz yönde etkiler.

Çocukluk döneminde ağız ve diş bakımı eğitiminin ebeveynler tarafından doğru şekilde verilmesi ve alışkanlığın kazandırılması, çocuğun yetişkinlik döneminde daha sağlıklı dişlere sahip olabilmesini sağlar.

Aileler, ebeveynlerini rol model alan çocuklarıyla beraber kendileri de düzenli olarak diş bakımlarını yapmalıdır. Çocuğun zevkine göre diş fırçaları ve macunları kullanmak, ağız ve diş bakımını daha eğlenceli hale getireceğinden çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanmasına da yardımcı olacaktır.


Yetişkinlik döneminde diş kayıplarına dikkat!

Yetişkinlik döneminde, özellikle 25 yaş civarında, kemik yapımının kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğü son bulmaya başlar. Dolayısıyla dişlerde zayıflama olmaması ve diş kayıplarının önlenmesi amacıyla ağız ve diş bakımınıza çok daha fazla özen göstermelisiniz.

Özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunarak diş sağlığı için önemli olan kalsiyum, D vitamini ve fosfor gibi bileşenleri besinlerle yeterli miktarda tüketmelisiniz.

Yetişkinlikte diş çürümelerinin yanında diş eti hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Diş eti çekilmesi ve iltihap oluşumuna neden olabilen, diş yüzeyini kaplayan ve diş etinin altına gizlenen plakları düzenli şekilde temizletmelisiniz. Ayrıca diş taşı oluşumu meydana gelmişse, diş hekimine başvurularak taş plaklar temizletilmelidir.

Hamilelik döneminde diş çürümesi ve kayıplarının normal olması ve ayrıca hamilelerin diş tedavisi uygulatmasının sakıncalı olduğu bir şehir efsanesidir. Gebelikte beslenme ve ağız bakımına gerekli özeni gösteren annelerde diş çürümesi ve kayıplarının önlenmesi gayet mümkündür. Ayrıca diş hekimi tarafından gerekli görülen durumlarda hamilelerde de diş tedavisi uygulanabileceği unutulmamalıdır.


Ağız ve diş bakımı düzenli olarak nasıl yapılır?

Çocuklukta ve yetişkinlik döneminde etkili şekilde ağız ve diş bakımı yapılabilmek için dikkat etmeniz gereken noktalar:

Dişler, yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır.
Her bir dişin ön, arka ve çiğneme yüzeyleri yeterli oranda fırçalanmalıdır.
Dil, diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımıyla temizlenmelidir.
Diş fırçalandıktan sonra diş ip kullanmak, diş taşı ve plak oluşumunun önüne geçilebilmenize yardımcı olur.
Fırçalama sonra daha etkili ağız temizliği için ağız bakım suları kullanmalısınız.
Dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan şeker ve şekerli gıdaların tüketimini en aza indirgemelisiniz.
Aşırı kullanımı dişlerde leke oluşumuna sebep olan çay ve kahve tüketimi azaltılmalı ve sigara kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Özellikle çocukluk döneminde diş hekimi önerileri doğrultusunda gerektiği durumlarda florür takviyesi uygulanmalıdır.
En az 6 ayda bir olmak üzere diş muayenelerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum