Popüler beslenme yöntemleri arasındaki yerini alan ketojenik beslenme, aynı zamanda diyet olarak da nitelendiriliyor.
1920’li yıllarda epilepsi nöbetinin önüne geçmek için ortaya çıkan ketojenik beslenme, zayıflama ve sağlık üzerinde de etkili olduğu görülünce popülaritesini günümüze kadar korudu.
Peki, ketojenik diyet nedir ve nasıl yapılır?
Habit Fonksiyonel Tıp Hekimi Dr. Tuğçe Kızılay tüm bu soruların cevaplarını bizler için sıraladı:
Değişen yaşam koşulları sağlıklı beslenebilme kargaşasını da birlikte getirdi. Sağlıklı bir beden için ömür boyu uygulanabilecek bir beslenme tarzını benimsemek ise günümüzde önemini git gide arttırdı.
Kontrolsüz karbonhidrat tüketimine olan alışkanlığın azaltılıp bazı hastalıkların tedavilerini desteklenmesine yardımcı olan ketojenik beslenme bu sebeplerle ortaya çıktı.
Ketojenik beslenme karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein miktarını artırma esasına dayanıyor.
Ketojenik diyette ekmek, makarna, pilav ile aşırı şekerli meyveler gibi karbonhidrat içeren besinler yerine, et, balık, tereyağı, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler gibi besinlerle diyetteki yağ ile protein miktarının arttırılması vücudun enerji kaynağının karbonhidratlardan yağlara dönüştürülmesi hedefleniyor.
Bu sebeplerle ketojenik beslenme şeklinin sağlığımıza yararlı olduğunu vurgulayan Habit fonksiyonel tıp hekimi Dr. Tuğçe Kızılay, bu beslenme yönteminin faydalarını şu ifadelerle dile getirdi:
Doğru planlanmış bir ketojenik beslenmenin yararları klinik çalışmalarca kanıtlandı.
Ketojenik diyet, yüksek miktarda sağlıklı yağlar, orta seviyede işlenmemiş protein ve çok düşük miktarda karbonhidrat tüketerek, bedenin enerji kaynağını karbonhidratlardan yağlara çevirdiğimiz beslenme sistemidir.
Vücut belli bir miktar karbonhidratın altında beslenirse “KETOSİS” e girer. Karaciğer, ketosis durumunda glikoz yerine enerji kaynağı olarak “ketonlar” üretir.
Ketonlar, üç haftalık adaptasyon süreci ardından bedendeki hemen hemen her doku ve organ tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır. Böylece karaciğer enerji ihtiyacı için yağ asitlerinden ve proteinden keton üretmeye başlar.
Artık vücudumuzun ana enerji kaynağı yağlar olmuştur. Tüm bunların sonucunda da vücutta insülin seviyelerinde düşüş, daha düşük oxidative stres, iştahta düşüş, ara öğün ihtiyacının ve tatlı krizlerinin azalması, yağ oranında düşüş ve daha az ödem gibi sağlığımızı etkileyen olumlu gelişmeler gözlemlenmiştir.
Ketojenik beslenme; dışarıdan karbonhidrat alımı olmadan karbonhidrat üretimini sağlıyor.
Ketojenik beslenme yağ yakımı dışında bağırsak sağlığını da korumaya ve dengeye getirmeye yardımcı olabiliyor.
Ayrıca karbonhidrat bağımlılığından kurtarıp, vücutta enerji olarak depolanan yağları kullanmaya olanak sağlıyor.
Ketojenik beslenme alışkanlığı kazanmış olmanın en güçlü faydası, dışarıdan almaya gerek olmadan vücudun kendi karbonhidratını kendi üretiyor olmasıdır.
Bu beslenme türü her bünyeye uygun gelmeyebilir. Bu sebeple öncesinde mutlaka uzman bir doktor ya da diyetisyene başvurulması gerekir.
Habit Hakkında: Habit, kalori hesabı yerine besin değeri hesabı yaparak, insanların karnını doldurmak yerine hücrelerini besleyerek, onlara katkısız, kan şekerini yükseltmeyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, anti-enflamatuvar bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor.
Organik tavuk, organik yumurta, organik zeytinyağı, organik Hindistan cevizi yağı gibi Premium malzemelerle hazırlanan Habit yemek ve atıştırmalıkları, metabolizmanın doğal hormonal dengesini koruyarak, insanların daha az tüketmesini ve daha enerjik olmasını sağlıyor.
Yaklaşık 7 senedir, gerek kapıya teslim günlük yemek paketleri ile gerekse kafelerde sunulan yemeklerle birçok kişi, özellikle bel çevresinden kilo verdi, şişkinlik, gaz ve halsizliklerinden kurtuldu, kan değerlerinde anlamlı pozitif değişimler gözlendi ve kendilerini çok daha iyi hissetmeye başladılar.
Unsuz, şekersiz, glütensiz, organik malzemeler kullanılarak yapılmış katkı maddesiz yemekler, unsuz, şekersiz, glütensiz, düşük karbonhidratlı katkısız, koruyucusuz atıştırmalıklar, sebze suları ve smoothie’ler Habit’te sizleri bekliyor.
YORUMLAR