SAĞLIK KÖŞESİ

SAĞLIK KÖŞESİ

Sağlık Haberleri / mahalligundem.com

El titremeniz 'geçer' diye beklemeyin

24 Nisan 2021 - 00:59

Ellerinizdeki istemsiz titremeler vücudunuzu ele geçirebilir 

İstemsiz ve ritmik sallanmaya neden olan Esansiyel Tremor, tedavi edilmediğinde gündelik yaşamı olumsuz etkilemeye başlar.

Ellerinizin hafif hafif titremeye başladığını ve daha sonra artış göstererek devam ettiğini mi fark ettiniz? Elleriniz kimi zaman hiç titremezken, kimi zaman size yazı bile yazdırmıyor mu? Ellerde gerçekleşen titremenin en sık nedeni Esansiyel Tremor’dur. Her yaşta görülebilme ihtimali olsa da, yaş ilerledikçe görülme oranı artar. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz Esansiyel Tremor hakkında merak edilenleri anlattı.


El titremeniz geçer diye beklemeyin

Hiperkinetik hareket bozuklukları arasında olan tremor, vücudun bir ya da birden fazla bölümünde görülen istem dışı hareketlerdir. Tremor türlerinden biri olan Esansiyel Tremor, nörolojik bir hastalıktır ve ellerde, bacaklarda, seste, gövdede, kalçada görülen ritmik titremeye yol açar. Titreme tipik olarak eller uzatıldığında ya da ince el hareketleri yaparken kötüleşebilir. Örneğin kişi bardak, kaşık tutarken ya da yazı yazarken zorlanabilir. Hastalar titreme nedeniyle bir engel yaşamadığı sürece uzmana başvurma gereği duymuyor. Fakat tedavi için çok geç kalınmaması gerekiyor.


Bedeninizin ilettiği sinyallere kulak verin

Esansiyel Tremor’da belirtiler kişiye ve evreye göre değişkenlik gösterse de hastaların çoğunluğu benzer belirtilerden şikayet ederler. Bunlar;

  • Yazı yazmada görülen zorluklar,
  • Nesneleri kavramada ve kontrol etmede güçlük,
  • Konuşurken sesin ve dilin titremesi,
  • Stresli ve yoğun dönemlerde titremelerin artması,
  • Hareket halinde artan titremelerin dinlenir durumda yavaşlaması,
  • Göz, göz kapakları ve yüzün belli bölgelerinde görülen seğirmeler,
  • Düşme ve yaralanmalara neden olan denge problemleri.

Genetik faktör etkin rol oynuyor
Esansiyel Tremorun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber hastaların genelinde, aile bireylerinde de görülmüştür. Genetik olarak rastlanıldığında, hastalığın erken başladığına sıkça rastlanmıştır. Esansiyel Tremor’un beyinden kaynaklandığı düşünülse de hastaların beyin görüntülemelerinde bulgulara rastlanamamıştır.

Her titreme Parkinson’u işaret etmez
Esansiyel Tremor çoğunlukla Parkinson ile karıştırılır. İnsanların çoğu titreme başladıktan sonra Parkinson endişesi ile doktora başvururlar. Titreme, Parkinson hastalığı için önemli bir belirtidir. Ancak sadece bu belirti ile tanı koymak doğru değildir. Titremenin yanı sıra hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, yürüme ve denge bozuklukları gibi ek belirtilerle seyreder. Aynı zamanda, hareketle ilgili olmayan birçok bulguda olabilir. Bu nedenle uzman bir doktora danışılmalı ve gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekir.

Şiddetli belirtilerde tedavi olmazsa olmaz
Esansiyel Tremor’un kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, belirtilerin ilerlemesi kademeli ve yavaştır. Belirtileri hafifletmeye yarayacak tedavi yöntemleri mevcuttur. Kullanılacak tedavi yöntemi belirlenirken hastalığın derecesi önemli rol oynar. Belirtileriniz küçükse tedaviye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Daha ağır ve şiddetli belirtilerde ise ilaç tedavisi, botoks ve cerrahi müdahale gibi yöntemlerden yararlanılır.

Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz / REEM Nöroloji Merkezi

YORUMLAR

  • 0 Yorum