SAĞLIK KÖŞESİ

SAĞLIK KÖŞESİ

Sağlık Haberleri / mahalligundem.com

Yaz mevsiminde kulak sağlığına dikkat!

30 Haziran 2021 - 10:50

Kulak zarı delinmesi;  yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir !

İşitme yetisinin azalması, çınlama hissi veya kulaktan dışarı doğru gelen akıntı, kulak zarı delinmesinin işareti olabilirken; bu ince zarın gördüğü hasar; yırtılma veya delinme olarak sonuçlanabiliyor. Kişiye ağrı duygusu vermeden gerçekleştiği için bazen önemsenmiyor olması daha büyük ve önemli rahatsızlıklara da yol açabilir. Özellikle yaz mevsimiyle birlikte başlayan deniz ve havuza girme zamanı bu sürecin çok daha özenli bir şekilde önemsenmesini gerektiriyor. 

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa  Hastanesi KBB Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr Abdülkadir Özgür; kulak zarı delinmesi hakkında bilgiler vererek, özellikle yaz mevsiminde deniz ve havuza girenlerin dikkatli olması gerektiğini belirtti ve şikayet olduğu takdirde mutlaka muayene yapılması gerektiğini söyledi. Dikkate alınmayan küçük şikayetlerin, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi hastalıklara sebep olabileceğini ifade etti. 

Kulak zarı işitmemizi sağlayan kemikçikler gibi orta kulak yapıları ile dış ortam arasında bir bariyer oluşturur. Böylelikle dış ortamda bulunan mikroplar orta kulak yapılarına zarar veremezler. Fakat kulak zarı delik olanlarda orta kulak korumasız hale gelir ve tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olur. Bu duruma biz kronik otit diyoruz. Oluşan bu enfeksiyonlar kulakta tekrarlayan kötü kokulu akıntı, giderek artan işitme kaybı ve baş dönmesi gibi nispeten göz ardı edilebilecek şikayetlere yol açabileceği gibi yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi hastalıklara da sebep olabilir

Kulak zarımın delik olduğunu nasıl anlarım?

Kulak zarının delik olup olmadığı kulak muayenesi ile tespit edilir. Eğer kulakta işitme kaybı, akıntı gibi şikayetler var ise mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kulak zarında delik tespit edilirse işitme kaybının derecesinin belirlenmesi için odyolojik değerlendirme ve enfeksiyonun kulak kemiğine olan zararının değerlendirilmesi için bilgisayarlı tomografi yapılması gerekir. Hastalığın şiddetine göre bazen MR çektirmekte gerekebilmektedir.

Kulak zarımda delik var ne yapmalıyım?   

Kulak zarında delik var ise kulağın su ile temas etmemesi çok önemlidir. Bunun için banyo yapmak, yüzme gibi su ile temasın sık olduğu durumlarda mutlaka kulağın tıkanması gerekir. Bunun için silikon tıkaç kullanılabileceği gibi yağlı bir krem ve pamuk ile tıkaç hazırlanabilir. Fakat bu koruma sadece enfeksiyonların tekrarlaması için geçici bir çözümdür. Kulak zarında delik var ise mutlaka ameliyat ile tamir edilmesi gerekir.

Kulak zarının tamiri için hangi ameliyatlar yapılmaktadır?

Kulak zarı delik olduğunda yapılacak olan ameliyata daha çok hastalığın ne kadar ilerlediğine bakılarak karar verilir. Eğer sadece kulak zarı delik ise ve hastalığın orta kulakta yaptığı hasar sınırlı ise timpanoplasti dediğimiz kulak zarı tamir ameliyatını yapılır. Bu ameliyat önceleri kualk arkasından kesi yapılarak yapılıyordu. Fakat günümüzde endoskopik yöntemlerle kulak kanalından yapılabilmektedir. Böylelikle hasta daha çabuk iyileşmekte ve günlük yaşantısına daha çabuk dönebilmektedir. Fakat hastalık ilerlemiş ve kulak kemiğinde erimeye neden olmuş ise o zaman mastoidektomi dediğimiz ameliyat gerekli olabilir. Bu ameliyat ile kulak kemiğindeki enfeksiyon özel mikroskop kullanılarak özel aletlerle temizlenmektedir. Hastalığın erken döneminde tespit edilip müdahale edilmesi hastanın ağır ameliyatlara gerek olmadan iyileşmesi için çok önemlidir. Böylelikle hasta yüz felci, menenjit beyin apsesi gibi ortaya çıkabilecek ciddi durumlardan korunmuş olur.

Kulak zarı delik olan hastalara tavsiyemiz özellikle su ile temasın artacağı bu aylarda geciktirmeden tedavilerini yaptırmalarıdır. Çünkü yaz aylarında su ile temas kulak enfeksiyonlarını arttırmakta ve karşılaşmak istemeyeceğimiz sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.         

YORUMLAR

  • 0 Yorum