DEĞİRMENDEN CHP İLÇE BİNASINA
Takvim 1959 yılını gösteriyordu. Küçükdeniz’in en güzel mevkiinde işlettiği un değirmeninde saçları undan değil, yaşanmışlıklardan ağıran Etem Hancı Honer, omuzundaki yükün yıldan yıla ağırlaştığını düşünerek değirmenini satmaya karar verdi.Arkadaşları da; “Sat şu değirmeni de, kurtul bu yükün altından Etem Ağa” deyip duruyor, kendi tabiriyle kafasını şişiriyorlardı. Haksız da değillerdi.
Her sabah değirmenin yanı başında bulunan havuzda ağlarını yıkayan, ardından eksi tuz deposunun köşesindeki (Ziraat Bankası) serenlerde kurutan balıkçılardan “Hele bir el verin şu kayışa gençler” diye rica ederdi.
Gençler de onu kırmaz, her defasında hep birlikte kayışı tutar, çeker, asılır dinamoyu çalıştırıncaya kadar uğraşırlardı. Un ya da buğday çuvallarını kaldırıp indirmek, doldurup boşaltmak alınan yaş ile birlikte giderek zorlaşmıştı.
İşte böyle bir zamanda neden satış vekaletini rahmetli Aycan Dirim’e verdiği hakkında bir bilgiye ulaşamadım.
Ama doğru bilgi şu ki; Aycan Dirim elindeki vekalet ve Etem Hancı Honer’inde rızasıyla tabanı 83 m2 olan değirmeni, 1959 yılında CHP’ye sattı. Daha doğrusu particilik yapmanın ve siyaset ile uğraşmanın çok zor olduğu o dönemde, tüm üyeler kendi aralarında para toplayarak, binayı parti adına satın aldılar.
CHP İlçe yönetimi ve dönemin parti üyeleri gelişmeyi çoşkulu bir şekilde kutladı. İkinci kutlama ise, binanın karınca kararınca, üyelerin maddi destekleriyle yapılan tadilatının ardından, Foça CHP İlçe Başkanlığı olarak açılışında yaşandı.
Sevinç 20 yıl sürdü. 1980 İhtilaliyle birlikte ard arda gelen bildirimler doğrultusunda, tüm Türkiye’de olduğu gibi parti lağvedildi. Bu gelişmeler doğrusunda partinin ilçe binası mülkiyeti Maliyeye idaresine geçti.
Maliye binaya bitişik biri 6 m2 diğeri 26 m2 den ibaret olan ve mülkiyeti Belediyeye ait parselleri de 83 m2 ile birleştirerek alanı 115 m2 ye çıkardı.
İlerleyen yıllarda Maliye, binanın tasarruf hakkını İçişleri bakanlığına tahsis etti. Bakanlık hızlı hareket ederek, tek katlı binayı yıktı. Yerine şimdiki üç katlı bina yaptı. Binanın iki girişi iki cephesi vardı. Girişi denize nazır olan kısmında İlçe Emniyet hizmetleri verilirken, girişi arka kapıdan olmak üzere üçüncü kat emniyet müdürüne lojman olarak ayrıldı.
1992 yılında CHP üzerindeki yasak kalktı. Partinin yeniden kurulmasının ardından Büyük Millet Meclisinden çıkan yasa ile Partinin varlıkları tekrar partiye iade edildi.
Ancak Foça İlçe binasının devri hemen gerçekleşmedi. Bakanlık “arsa üzerinde benim yatırımım var” gerekçesiyle mahkemede dava açtı.
Belediye Başkanlığı döneminde Eski Başkan Nihat Dirim, emlak beyannamesinde arsanın değerini kent merkezinde olmasından dolayı yüksek beyan ettiği için; görülen mahkeme sonunda arsanın değerinin, üstünde yapılmış binadan daha fazla ederi olduğu gerekçesiyle, arsayı da binayı da, CHP Foça İlçe Başkanlığı malı olarak iade etti.
1995 yılından beri CHP Foça Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği çalışmalarını iş bu binada sürdürürken, seçim zamanlarında partinin faydalanması şartı ile zemin katını kiraya verdi.
Şimdi, buradan o zor zamanlarda kendi aralarında para toplayarak binayı satın alıp, onarım sırasında da yardımlarını esirgemeyenlerden, aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet, yaşayanlara ise sağlıklı uzun ömürler diliyorum.
Attığınız temeller üzerinde yürürken, kazanılan her başarıda sizlerin de katkısı var.
Bunun bilincindeyiz ve minnettarız.
Unutmadık.
Teşekkürler.
Sebahattin Karaca Foça 26.10.2024
YORUMLAR