SEBAHATTİN KARACA

SEBAHATTİN KARACA

Turizmci / Yerel Tarih Araştırmacısı

İdare Konusunda Tecrübe Her Şeydir

05 Ağustos 2020 - 00:09

“Gençleri Övün, Fakat Yaşlılara Güvenin” Jonathan Swift
“İdare Konusunda Tecrübe Her Şeydir”. Napolyon Bonapart

Ünlü Fransız asker ve Politikacı Napolyon 1804’den 1814’e kadar Fransa İmparatoru olarak Devrim savaşlarına ve Napolyon Savaşlarına önderlik etti. Sadece Fransa’yı değil aynı zamanda tüm Avrupa’yı da etkilemiş bir komutandı.

Bir rivayete göre, Fransızlar için dahi olan İmparator Napolyon, Rusya seferinin zor olacağını düşünmüş olacak ki, Moskova’ya yürümek için 650 bin kişilik ordu kurarken, ordunun içinde 40 yaşını geçmiş hiçbir komutan, general, subay istemiyordu.

Ancak Napolyon’la daha önce çeşitli savaşlara katılmış Andre adında bir üst çavuş, illa da Rusya seferine katılmak istiyordu.

650 bin kişilik ordunun içinde ise Andre’nin, Micheal adında subay olan oğlu da vardı. Bir gün oğlunu yanına çağırdı ve ona; “ne olursa olsun, ben bu savaşa katılmak istiyorum. Benim bu savaşa katılmamı sağla” dedi.

Bir yandan Napolyon’un emri, diğer yandan babasının ısrarı arasında sıkışan Micheal çaresizdi. Bir katırın sırtındaki heybeye babasını sakladı. Bir gün sonra heybeden çıkan Andre ordunun içine karıştı.

Paris’ten sefere çıkan ordu, yol üzerinde ara sıra ufak tefek savaşlar kazanarak ilerlese de, işler Napolyon’un planladığı gibi gitmiyordu.

Savaşmayı düşündüğü alandan Ruslar mütemadiyen geri çekiliyor, bu durum ise Fransız askerlerinin direncini kırıyordu.

Ruslar geri çekilirken, Fransız askerlerinin geçiş güzergâhındaki başta ekin tarlaları olmak üzere, her bir şeyi yakıp yıkıyorlardı. Başta gıda temini olmak üzere Napolyon’un işini zorlaştırıyorlardı.

Yol uzadıkça zaman ilerledikçe Haziran ayında yola çıkan ordu yorulmaya başlamış; Eylül, Ekim aylarına gelindiğinde havaların soğumasıyla her şey daha zorlaşmıştı.

Bir gece aşırı soğuktan askerler donmak üzereydi. Yakınlarda askerleri ısıtacak kadar yeterli yakacak yoktu.

Napolyon kurmaylarını topladı. “Gidin, çare üretin, ateş yakın, askerler donacak” dedi.

Çözüm için Napolyon’un yanından ayrılan subayların arasında bulunan Micheal, babası Andre’yi buldu ve durumu anlattı.

Baba; “Haritaya bakın, yarın geceleyeceğiniz yerde orman varsa, bugün her çadırın 1 direğini yakın, askerler ısınsın. Yarın ormandan yeni direk yaparsınız” dedi.

Fikri beğenen Micheal haritaya baktı. Ne güzel yarın geceleyecekleri yerde orman vardı. Napolyon’a doğru koştu. Huzuruna varınca durdu, selamını verdi ve “Çare buldum komutanım” dedi ve anlattı.

Napolyon; “Burada tecrübe konuşuyor. Bu senin fikrin olamaz. Olsaydı eğer biraz önce söylerdin. O halde aramızda bir yaşlı var. Onu bana getirin” dedi.

Doğruyu söylemekten başka çaresi olmayan Micheal tüm gerçekleri anlatmak zorunda kaldı.

Kısa zamanda Andre, Napolyon’un huzurundaydı. Napolyon; “Emrime itaat etmedin. Aslında seni cezalandırmam lazım. Ama Fransa’ya bağlılığından ve ortaya attığın önerinden dolayı seni ödüllendiriyorum” dedi ve ordunun içinde kalmasına, sefere katılmasına müsaade etti.
 
Soranlar Dağdan Aşar
Gençler etrafınızdaki tecrübeli ve deneyimli yaşlıların kıymetini bilin, her şeyi Google ile çözemezsiniz.

Google sizin masa başında çözüm üretmenize yeterli gelebilir gelmeyebilir onu bilemem. Ama sahada kesinlikle tecrübeye başvurmalısınız.

Ancak bu sayede size yol gösterecek yaşlıların deneyimlerinden faydalanarak sorunlarınızı çözebilir, sürekliliği de kapsayacak şekilde kalıcılığını sağlayabilirsiniz.

Ne demişler, “Soranlar dağdan aşar, sormayanlar düz yolda şaşar”

Hakimler bile yeri geldiğinde, önündeki yol gösterici kanunlara rağmen, karar veremedikleri durumlarda, kendisinden önce hakimlerin aldığı kararlara (içtihatlarına) başvurur. 

“Başarı Başkalarının Geçirdiği Tecrübelerden Yararlanmaktır” (Vehbi Koç)

O vakit başınızın belaya, sıkıntıya, derde girmesini istemiyorsanız, üstlendiğiniz vazifeleri, görevleri layıkıyla yaparak, başarıyla taçlandırmak istiyorsanız o vakit memleketini seven, tecrübeli ve deneyimli yaşlılara sorup öğrenmeyi üslup edinin. Sormayı öğrenmeyi ve danışmayı ne ölçüde becerebilirseniz, o ölçüde işiniz rast gider. Bu bağlamda Rahmetli Vehbi Koç’un yukarıda ki sözü altın kadar kıymetlidir.

Kalmış Kağnıyı Koca Öküz Çeker.
Anadolu'da “Kalmış Kağnıyı Koca Öküz Çeker” diye kullanılan güzel bir tabir vardır. Bu tabir, ağırlıklı olarak yaşlıların tecrübe ve deneyimlerinden faydalanmanın ne denli önemli olduğuna vurgu yapar.

Aslında sadece gençler değil gerektiğinde herkes, tecrübeli birine danışarak sağlıklı çözümler üretebilir.

Ne yazık ki, memleketimiz insanının eksik yanlarından biriside bu husustur. 

Sormak, danışmak yerine, maceracı ruh ile kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışarak, işi yarı yarıya riske sokarlar.

Ancak böyle zamanlarda ödenen bedel ise, danışabilmenin kıymetini daha açık bir şekilde ortaya koyar.

“O halde, gerektiği her durumda, inandığın, güvendiğin, işinin ehli, tecrübeli bir yaşlıya sor. O seni yolda bırakmaz.”


Sebahattin Karaca
[email protected]
www.sebahattinkaraca.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum