6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü
Küreselleşen dünyada artık yalnızca hayvan hareketleri değil insan hareketleri de hastalıkların geçişinde rol oynamaktadır.
Dolayısıyla zoonotik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar da dünyanın her yerinde herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilmektedir. Yıllardır bölgesel olarak farklı ülkelere has görülen bazı hastalıklar artık ülkemizde de görülmektedir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Virüsü, Kuş Gribi ya da Deli Dana Hastalığı gibi.
Aslında Louis Pasteur'ün kuduz aşısında elde ettiği başarının tarihi olan 6 temmuz 1885'den itibaren olması gereken "Tek Sağlık" kavramını kabullenmektir. Ancak ne yazık ki halen teoride ve tüm dünyada doğru uygulamanın "Tek Sağlık" uygulamaları olduğu ve koruyucu hekimlik uygulamalarının ön planda tutulması gerektiği bilinirken ülkemizde henüz buna dair düzenlemeler yapılamamıştır.
Dileriz ülke olarak gerek insanlarımız gerekse hayvanlarımız, gerek sağlığımız gerekse ekonomimiz ciddi kayıplar yaşamadan gerekli yasal düzenlemeleri yürürlüğe koyar, gerekli teşkilat yapılanmalarını gerçekleştiririz.
Başta sağlığından sorumlu olduğumuz hayvanlarımız olmak üzere, koruyucu hekimlik hizmeti verdiğimiz insanlarımıza da sağlıklı günler diliyoruz.
Dünya Zoonoz Gününde bir kez daha hatırlatalım; İhtiyacımız olan bir tek "Tek Sağlık".
Yönetim Kurulu adına, H. Gökhan ÖZDEMİR / İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı
YORUMLAR