Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen temmuz ayı ihracat rakamları değerlendirme toplantısında konuştu.
İhracatla ilgili pek çok detaylı veriyi paylaşan İsmail Gülle'nin konuşmasından satır başları şöyle:
"Geçen sene 1 Ağustos’ta, Sayın Bakanımız ile birlikte ilk rakam açıklama toplantımızı Ankara’da gerçekleştirmiştik. Açıkladığımız 2018 Temmuz ayı ihracat rakamı, 14,1 milyar dolar ile, tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracatı idi.
Bugün yine Sayın Bakanımız ile birlikte, bu defa İzmir’de, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu açıklamaktan büyük bir gurur duyuyoruz.
...Temmuz ayında ihracatımız, yüzde 8,3 artışla 15 milyar 958 milyon dolar oldu. Özel ticaret sistemine göre ise yüzde 8,5 artışla 15 milyar 238 milyon dolarlık bir rakama ulaştık. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız Yüzde 3,1 artış ile, 104 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracatta ise (yüzde 4,9 artışla) 180 milyar dolar ile Yeni Ekonomi Programı’nın 2019 hedefine daha da yaklaştık.
Bu başarılarından dolayı, tüm ihracatçı firmalarımızı ve ihracat ailesini yürekten tebrik ediyorum. Malumunuz, 2018 yılı küresel ekonomi politikte, zorlu bir yıl olarak geçti. Ancak ihracatçılarımız, dinamizmleri ve stratejik kararları sayesinde, ekonomimizi sırtlamaya devam etti.
Özellikle büyüme rakamlarımıza net ihracatın katkısı, bunun en iyi göstergesi. 2019 yılı ilk çeyrekte ekonomimiz daralırken (%-2,6) net ihracatın büyümeye katkısı 9,4 puan oldu.
İkinci çeyrekte sergilediğimiz performans, ihracatın bu çeyrekte de büyümeye en büyük katkıyı vereceğini ortaya koymuştur.
Bu başarıyı devam ettirebilmek anlamında, 2019 yılında, Sayın Bakanımız öncülüğünde ihracatımızda bir çok reformu hayata geçirdik, rekorları da tazelemeye devam ettik.
Bu başarıları sürdürürken, TİM olarak, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” misyonumuz ve 5G vizyonumuzu önceliklendirerek, ihracatımızın önünü açacak devrimsel değişimlere odaklandık, ve odaklanmaya devam edeceğiz.
Kısa vadede,
Yeni Ekonomi Programında belirtilen 2019 yılı ihracat hedefini de aşarak, 2020 – 2021 döneminde başarmak üzere, Genel Ticaret Sistemine göre hesaplanmış, 200 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşabilmek adına, var gücümüz ile çalışıyoruz.
...Küresel rekabette ticaret savaşları etkisini kaybetmeksizin devam ederken, finansal alanda yaşanan gelişmeler, son dönemde hem dünya ekonomisinin, hem de ihracat ekosisteminin önemli bir gündemi haline geldi.
Korumacılık eğilimi ve ticaret savaşları küresel ölçekte önde gelen merkez bankalarının para politikası adımlarını gevşetici alana çekmeye devam ediyor.
Daha 2 gün önce FED, 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirimine gitti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 25 Temmuz’da politika faizini 4,25 puan düşürerek yüzde 19,75’e çekmesi ise; artık yüksek faiz döneminin biteceğine işaret ederek, piyasanın canlanmasına yönelik beklentileri güçlendirdi.
İhracatçılar olarak faizlerin aşağı çekilmesini, çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Özellikle ihracatçı firmalarımıza finansman maliyetlerinde ve finansmana erişimde büyük kolaylıklar sağlaması, ve ertelenmiş yatırım taleplerinin de değerlendirilmesi açısından uygun bir yatırım ortamının oluşması, büyüme ve istihdama pozitif olarak yansıyacaktır.
Bu kararı desteklerken, Temmuz ayı itibarı ile Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralan başkanımız Sayın Murat Uysal’a da başarılar diliyorum.
Biliyorsunuz, önceki yaz aylarının aksine, yoğun bir ekonomi gündemimiz bulunuyor. Gerek Ticaret Bakanlığımızın üstlenmiş olduğu ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan İhracat Ana Planı, gerekse Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan 11. Kalkınma Planı çerçevesinde; ihracat ailemiz adına Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak; yeni stratejiler ve yol haritaları üzerinde çalışmalarımızı yoğun bir tempo ile sürdürmekteyiz.
Bundan sonraki süreçte ihracatı destekleyici politikaların çok daha öne çıktığını görmüş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yıl YEP’teki 182 milyar dolar olan hedefi, Kalkınma Planı 2023 hedefi olan 226,6 milyar dolara taşımak ve geçmek, en kritik önceliğimiz.
Hiç şüphesiz, 2023 yılı ihracat hedefimiz, 223 ülkede ortaya koyduğumuz performansın, doğal seyri ile ulaşabileceği bir hedeftir. Sayın Bakanımız’ın önümüzdeki günlerde açıklayacağı İhracat Ana Planı, ve akabinde TİM olarak bizlerin Bakanlığımız koordinasyonunda yürüteceğimiz stratejiler ve sektörel yol haritaları ile bu rakamı daha da ileriye taşıyacağımıza inancımız tam. Dijital dönüşüm, e-İhracat, yeni nesil teşvikler, ve ihraç ürünlerimize yeni beceriler kazandıracak yatırımlara ilişkin, model, yaklaşımlar ve benzeri tüm adımlar, ihracatımıza çarpan etkisi sağlayacaktır.
Bu hamlelerin ivedilikle hayat bulması, ve etki analizleri ile güncel olarak takip edilip geliştirilmesi çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşmamıza vesile olacaktır.
...Sayın Bakanımız temmuz ayı ihracat rakamımızı açıkladı. Şimdi, ihracatımıza ilişkin bazı çarpıcı verileri de ben sizlerle paylaşacağım.
İHRACATA YENİ BAŞLAYAN FİRMALAR
Öncelikle, Temmuz ayında 1.460 firmamızın İHRACATA MERHABA dediğini büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum.
Firma özelinde bakıldığında, Temmuz ayı içerisinde 39.043 firmamız ihracat gerçekleştirdi.
Bu firmaların 1.767 tanesi, geçmiş yıllarda ihracat yapmakla birlikte bu yıl ilk ihracatını Temmuz’da gerçekleştirirken, az önce belirttiğim gibi, 1.460 firma ise ilk kez ihracata başladı.
Temmuz ayında ihracata başlayan firmalarımızdan
113’ü Irak’a, 94’ü Almanya’ya, 79’u İran’a, 63‘ü ise ilk beyannamesini Gürcistan’a açarak ihracat ailesine katılmış oldu.
İhracatımızın diğer öne çıkan detaylarına da değinecek olursak:
SEKTÖRLER
Temmuz ayının lideri, ihracatını %5 artırarak 2,9 milyar dolara ulaşan Otomotiv sektörümüz oldu.
%17,7 artışla 1 milyar 734 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, %6,2 artışla 1 milyar 679 milyon dolara ulaşan Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörümüz üçüncü oldu.
İhracatını en çok artıran sektörler ise %96,2 artışla 509 milyon dolara ulaşan Mücevher,
%26,5 artışla 132 milyon dolara ulaşan Yaş Meyve-Sebze ve %23,5 artışla 317 milyon dolara ulaşan Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri oldu.
ÜLKELER
Temmuz ayında ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı.
Bu ülkelerin 135’ine ihracatımız artarken 108 ülkede ise artış %10’un tam 54 ülkede ise %50’nin üzerinde.
En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke ise 1,4 milyar $ ile Almanya, 1,1 milyar $ ile İngiltere ve 767 milyon $ ile Irak oldu.
İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 48,9 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 65,9 oldu. Yine, 9 ülkeye ihracatımız Temmuz ayında en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.
Bu ülkeler arasında Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri de yer alıyor.
AB’NİN İHRACATIMIZDAKİ PAYI
En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı Temmuzda yüzde 48,8 oldu.
Temmuz’da 18.621 firmanız AB ülkelerine ihracat yaparken, ihracatının tamamını bu ülkelere yapan firma sayısı ise 8.750 olarak gerçekleşti.
İLLER
İllerimizin ihracatına bakacak olursak: Temmuz ayında 55 ilimiz ihracatını artırdı.
En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz, sırasıyla 6,4 milyar dolarla İstanbul, 1 milyar 316 milyon dolarla Bursa ve 1 milyar 310 milyon dolarla Kocaeli oldu.
En dikkat çekici artışlar ise; %128 artışla 10 milyon dolar ihracata ulaşan Kilis, %66 artışla 27 milyon dolar ihracata ulaşan Osmaniye ve %42 artışla 34 milyon dolar ihracata ulaşan Malatya’da yaşandı.
Kilis ve Malatya illerimizin ihracat artışında Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü etkili olurken, Osmaniye’de Çelik sektöründeki artış başarıyı getirdi.
Diğer taraftan, Temmuz ayında Isparta ilimiz 35 milyon dolar, Tekirdağ ilimiz ise 97 milyon dolar ile tarihlerindeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.
PARA BİRİMLERİ
Temmuz ayında TL ile açılan beyannamelere göre, Ay boyunca 173 ülkeye ihracatta TL kullanıldı,toplam rakam bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 45 artarak 5,7 milyar TL oldu.
6.930 firmamızın Temmuz ayında beyannamelerinde Türk Lirasını tercih ettiğini görüyoruz.
PAZAR ÇEŞİTLENDİRMESİ
Bilhassa, ihracatımızın sürekliliği anlamında, Türkiye sathında yer alan 61 İhracatçı Birliğimiz ile birlikte TİM olarak üzerinde yoğun olarak çalıştığımız bir konu da pazar çeşitlendirmesi.
Temmuz ayı genelinde, ihracatçı firmalarımız ortalama 3 farklı ülkeye ihracat yaptı.
Bu rakamı çok daha yukarı taşımak, her firmamızın aynı bölgeden de ziyade farklı coğrafyalara, farklı kıtalara ihracat yapmasını sağlamak, en önemli hedeflerimiz arasında.
Bu hedeflere ulaşabilmek adına TİM ve İhracatçı Birliklerimiz adına en etkili ticaret ve alım heyetleri düzenliyor, dünyanın en prestijli fuarlarına ihracatçılarımızı götürüyoruz.
BEYANNAME SAYILARI
Temmuz ayında 16 milyar dolarlık ihracat rakamına 420 bin beyanname ile ulaştı.
En çok beyanname açılan günler Cuma günleri olurken, 12 Temmuz Cuma günü, 10.212 firmamız tarafından açılan 31.987 ihracat beyannamesi ile, ayın en yoğun günü oldu.
ÜLKE – İL – SEKTÖR EŞLEŞMELERİ
Yine hangi ilimiz, hangi sektörde hangi ülkeye ihracat yapıyor diye baktığımızda karşımıza çıkan tablo şudur:
44 ülkeye en çok ihracat yapan sektör Çelik oldu. Sektörümüz, özellikle Güney Amerika’da birçok ülkede lider konumda.
41 ülke ile Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci olurken, 34 ülkede ise lider sektörümüz otomotiv.
İllere baktığımızda; 9 ilimizin en çok ihracatı Madencilik sektöründe gerçekleştirdiğini görüyoruz.
Bunu 8 ille Hazırgiyim, 7’şer ille Kimyevi Maddeler ile Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri takip ediyor.
Bugün rakam açıklamasını gerçekleştirdiğimiz İzmir ilimiz için ise tablo şudur:
İzmir’in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 sektör 148 milyon dolarla Kimyevi Maddeler, 127 milyon dolarla Hazırgiyim ve 53 milyon dolarla Mobilya, Kağıt Orman Ürünleri olurken, en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke ise 99 milyon dolarla Almanya, 53,5 milyon dolarla İspanya ve 53 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu.
Diğer taraftan yine Temmuz ayında, Kuru Meyve ve Mamulleri’nde 30 milyon dolar, Tütün’de 38 milyon dolar, ve Zeytin ve Zeytinyağı’nda 4,5 milyon dolar ile en çok ihracat yapan ilimiz İzmir oldu.
MİKTAR BAZINDA
Miktar bazında ihracatımıza gelecek olursak, Temmuz ayında, yüzde 15,1 artışla 12,3 milyon tona; Yılın ilk 7 ayında ise 83,9 milyon tona ulaştık.
PARİTE ETKİSİ
Son olarak, Temmuz ayında avro – dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 302 milyon dolar olurken, yılın ilk 7 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 3,2 milyar dolar oldu.
***
...Bilhassa 2018 yılında yaşadığımız kur saldırıları sonrası ihracat siparişleri endeksi 100’e yaklaşmış olsa da, 2019 yılında endeksin hızla toparlanarak yeniden yukarı tırmandığına şahit oluyoruz. Bu da, önümüzdeki aylarda da ihracatımızın önemli sıçramalara, rekorlara imza atacağının en önemli göstergesi. Yani ihracatçımız, geleceğe güvenle bakıyor, hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Bu hedeflere ulaşmak ve hatta aşmak için, 1 yıl önce hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemien önemli dönüm noktalarından birisidir.
Sadece son dönemde döviz işlemlerinden alınan kambiyo vergisi ile kargo yoluyla numune ithalatında sınırlamanın kaldırılması, bunun en önemli örnekleri. İhracatçılarımızın, İhracatçı Birliklerimizin bu yönde bizlere ilettikleri sorunları Ticaret Bakanlığımıza iletmemizin ardındanbu sorunlar çok kısa zamanda karşılık buldu."
YORUMLAR