2019 Yılı sonuna kadar her yapının alması gereken Enerji Kimlik Belgesi konusunda akla takılan soruları Eskişehir Proje yetkilileri cevapladı. İşte o çok sorulan sorular ve cevapları...
Enerji Kimlik Belgesi nedir?
Enerji Kimlik Belgesi( kısaca EKB diyelim ), yapıların enerji tüketimini sınıflandırmak için yapılan hesaplamalar sonucunda, yapıya verilen bir belgedir. Enerji Harcamaları 5 başlık altında incelenir. Bunlar; Isıtma, sıcak su, soğutma, havalandırma ve aydınlatmadır. Elektronik eşyaların üzerindeki A++ gibi, yapılara da A dan D ye kadar 5 sınıfta bir değer verilir.
Bu belge 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre verilir.
Belgeyi tek başıma mı alacağım yoksa bina olarak mı?
EKB gbelgesi için yapılan hesaplama yapının tamamı için yapılır. Belge zaten yapıya verilir. O yüzden bina olarak karar alıp beraber hareket etmenizde fayda var.
Enerji Kimlik Belgesini neden almalıyız?
Öncelikle yapınızın enerji tüketimi konusunda ne durumda olduğunu öğrenmek için almalısınız. Ama daha önemlisi bu belge aynı DASK gibi mülkünüzle ilgili tasarruflarınızda istenmeye başlanacak. Alım satımlarda, kiralamalarda vs..
Bu zorunluluk ne zaman başlayacak?
2019 sonu itibariyle zorunluluk başlıyor. Bu tarihten sonra yapınızla ilgili bir çok işlemde belgeniz sorulacak.
Bir çok kişi bu belgeyi veriyor. Kimler bu konuda yetkilidir?
EKB yetkilisi olabilmek için öncelikle mimar veya mühendis olmak gerekiyor. Gerekli eğitimi almış olan meslektaşlarımızdan bu belgeyi almanız sizin için daha doğru olacaktır.
Binanın eski veya yeni olması ne değiştirir?
Yeni yapılacak binalarda zaten iskan aşamasında bu belge zorunlu. Yani yapıyı yapan müteahhit firma bu belgeyi almakla yükümlü bir yerde. Burada daire alacak kişilerin artık iskan yanında ekb belgesini de sorması ve bir nüsha istemeleri doğru olacaktır.
Ayrıca EKB uzmanlığı eski ve yeni binalar için ayrı ayrı yetkilendirilir.
Binamız eski ve belge almak istiyoruz. Bizdenne isteniyor?
Eski binalar için;
• Yapının numaratajda geçen açık adresi
• Mimari Proje( yoksa belediye arşivlerinden çıkarılabilir)
• Yapı ruhsat tarihi
• Yapının ısı yalıtım durumu ve varsa projesi
• Isıtma ve su ısıtmanın nasıl yapıldığı [ Kombi, merkez, vs..]
• Ayrıca varsa yapınızda güneş, rüzgar vs enerji ile harici enerji kazanımı hakkında da detaylı bilgi..
Ayrıca proje incelendikten sonra yapı özelliklerine göre farklı bir ihtiyaç doğarsa sizden istenecektir.
Aldığım belgenin gerçek olduğunu nasıl anlarım?
Bu soru sık karşılaştığımız ve bazı maduriyetlerin doğduğunu gördüğümüz bir sorun aslında. Kopya belge veya sahte belge her zaman olabilecek durumlar ülkemizde.
Belgenizin yapınıza ait olup olmadığını anlamak içim;
Öncelikle belgedeki bilgilerin yapınıza ait olduğundan emin olun.
Belge üzerinde kırmızı-turuncu-yeşil renklerle bölgelenmiş bir bina kütle çizimi vardır. Bu çizimin yapınıza benzeyip benzemediğine bakın
En önemlisi ise bakanlığın açtığı belge kontrol linklerinden belge numaranızı sorgulayın.
EKB belgeleri 2 dönemde verildiği için şu 2 linkten ayrı ayrı sorgulama yapmanızı öneririz.
http://www.bep.gov.tr/BELGESORGULAMA/Sorgulama.aspx
https://beptr.csb.gov.tr/bep-web/#/queryEkb
Hatta belgeyi teslim alırken bu sorgulamayı yapmanız daha doğru olacaktır.
Belge hazırlanması ne kadar sürer?
Yapının boyutu, projedeki çeşitliliğe göre değişmekle birlikte 2-3 günde tamamlanması normaldir. 1-2 saatte verilen belgenin gerçek olması pek mümkün değildir.
EKB hazırlanırken yapının hangi özelliklerine bakılır?
Teknik olmakla birlikte; hesaplamada öncelik yapının kabuk sistemidir. Yani yapıda 1 veya 10 daire olmasından ziyade, dışa bakan duvar, çatı ve toprağa temas eden bodrum yüzeyindeki yapı bileşenleri incelenir. Bu alanlarda kullanılan yapı malzemesi ve ısı yalıtımı için kullanılan ilave malzemeler, cam yapısı, çerçeve yapısı gibi dış ortama temas eden yüzey malzemeleri incelenir. Ayrıca yapının yönü de güneş alma açısı ve bulunduğu iklim bölgesi de önemli unsurlardır.
Ayrıca yapıda enerji tasarrufuna yönelik her türlü malzeme kullanımı[ tasarruflu ampul kullanımı vs.], yapı enerjisine destek diğer projeler[ güneş enerjisi ile su ısıtma, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik elde etme gibi] yapının değerini etkileyen unsurlar olacaktır.
Belge almak için yalıtım yaptırmak zorunda mıyım?
EKB yapınızın mevcut durumunu belgeler. Yalıtımı olmayan binaya belge verilmemesi söz konusu değildir.
Belge aldıktan sonra binaya ısı yalıtımı yaptırdık. Ama belgedeki değer düşük kaldı. Ne yapılabilir?
Yapınıza yapılan yeni yalıtım uygulaması ile muhtemelen değer yükselecektir. O yüzden tekrar başvuru yaparak yeni bir belge almanızı öneririz.
Isı yalıtım firması ile belge dahil anlaşmamız doğru mu?
Bu konu her ne kadar ticari anlaşma konusu olsa da, belgeyi hangi firmadan alacaklarını sorup; sözleşmeye yazdırmanızda fayda var. Açıkçası bu tip anlaşma yapılmış ancak belgesi alınmamış çok sayıda yapı sahibi, gelip tekrar ücret ödeyerek belge almak zorunda kaldı.
Belgeyi aldıktan sonra ne yapmalıyız?
Belgeyi yapıdaki bağımsız bölüm sayısı kadar kopyalayıp maliklere dağıtmalı, ayrıca bir nüshasını da varsa yapı panonuza asmalısınız.
NOT: Bu bir bilgilendirme yazısıdır. 'Eskişehir Proje' olarak en çok sorulan soruları cevapladık. Konu hakkında detaylı bilgiyi www.eskisehirproje.com adresinden alabilirsiniz.
YORUMLAR