Euler Hermes, Covid-19 salgınının etkisiyle uzun sürebilecek ekonomik durgunluk ve iflas dalgası tehlikesine karşılık 18 ülkenin risk derecelendirme notunu düşürdü. Covid-19 salgınının dünya çapında işletmelerde yaratacağı etkiyi de dikkate alan Euler Hermes, ayrıca birçok ülkede otomotiv, ulaşım, elektronik ve perakende gibi önde gelen 126 sektörün notunda indirime gitti.
– Covid-19 salgını uzun zamandır sayısız belirsizlik faktörü ile gitgide zayıflayan küresel ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgın dünya çapındaki işletmelere zarar veriyor, tedarik zincirlerini ve iş yapış biçimlerini bozuyor, uluslararası ticareti de ciddi bir şekilde sınırlıyor. Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in her üç ayda bir ticari borçların vadesinde ödenmeme riskini ölçerek hazırladığı ülke ve sektör risk derecelendirme raporunda da Covid-19 salgınının yaratacağı olumsuz etkilere vurgu yapıldı.
Euler Hermes 2020 yılında küresel ekonomik büyümenin güçlü bir yavaşlama kaydedeceği ve iflasların yüzde 14 artacağı tahmini doğrultusunda, 18 ülke ile 126 sektörün risk derecelendirme notunda da indirime gitti. 2020 yılında dünya ekonomisinde büyümenin yüzde 0,5 ile sınırlı kalacağı ve uluslararası ticarette yüzde 4,5 daralma olacağı öngörüsünde bulunan Euler Hermes, Ekvador, Tayland, Endonezya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Fas, Kenya, Gana, Mauritius, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, İrlanda, Slovakya, Japonya, Brezilya ve Litvanya’nın risk derecelendirme notunu düşürdü.
Kısa ve uzun vadeli 40 ekonomik ve finansal göstergenin sürekli takibini yapan, toplam 242 ülke ile 18 sektörü izleyen Euler Hermes, raporunda risk derecelendirme notunu indirdiği bu ülkelerden Brezilya, Japonya ve Hindistan ile ilgili uyarılarda bulundu. Brezilya’nın dinamik reformlarla büyümeyi hızlandıracağına dair verdiği sinyallere rağmen, Covid-19 salgınının ekonomide yaratacağı olumsuz etkilerine maruz kalabileceğini vurgulayan Euler Hermes, geçen sonbaharda yaşanan birkaç ekonomik şokun ardından 2020 yılına kırılgan bir yapıda başlayan Japonya’nın daha da zayıfladığını açıkladı. Euler Hermes, uzun zamandır yapısal ve döngüsel zorluklarla karşı karşıya olan Hindistan ekonomisinin ise salgın sebebiyle olumsuz etkilenmeye başladığını vurguladı.
Sektör derecelendirmesinde rekor değişiklik
Euler Hermes, 126 sektörün ise risk derecelendirme notunu düşürdü. Küresel ekonomideki yavaşlamadan en çok otomotiv sektörünün etkileneceğinin belirtildiği Euler Hermes raporunda, bu sektörün 26 ülkede notunu düşürdü. Euler Hermes, ulaştırma sektörünün 21, elektronik sektörünün 14, perakende sektörünün ise 12 ülkede notu indirdi. Euler Hermes’in raporunda Batı Avrupa 52 not değişikliği ile en çok notu düşen bölge oldu. Batı Avrupa’yı 29 not indirimi ile Asya Pasifik, 24 not indirimi ile Orta ve Doğu Avrupa takip etti. Raporda ayrıca ilaç, yazılım ve bilgi teknolojisi sektörlerinin bu krizden en az etkilenen sektörler olduğu vurgulandı.
###
Bu değerlendirmeler aşağıdaki feragatnameye tabidir.
Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu: Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Metin içeriği gereği ileriye yönelik ifadelerin yanı sıra, “olabilir”, “olacaktır”, “olmalıdır”, “beklenmektedir”, “planlanmaktadır”, “amaçlanmaktadır”, “beklemektedir”, “inanmaktadır”, “tahmin etmektedir”, “öngörmektedir” veya “devam etmektedir” gibi kelimeler ileriye yönelik ifadelere örnek teşkil etmektedir. Gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilenden farklı olmasına yol açan sebepler, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz SE’nin temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) gelişmekte olan piyasalar da dahil olmak üzere finans piyasalarının performansı, (iii) sigortalı zarar olaylarının ciddiyeti ve sıklığı, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) değişen rekabet düzeyleri, (x) para yığılması ve Avrupa Para Birliği de dahil olmak üzere kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler, (xi) Merkez Bankalarının ve/veya yabancı hükümetlerin politikalarındaki değişiklikler, (xii) şirket alımlarının etkileri ve ilgili birleşme konuları, (xiii) yeniden yapılanma önlemleri ve (xiv) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir. Burada bahsi geçen konular zaman zaman Allianz SE’nin ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna sunduğu dosyalarda açıklanan riskleri ve belirsizlikleri de içerebilir. Grup, burada yer alan geleceğe dair bilgilerin güncellenmesi konusunda hiçbir yükümlülük üstlenmemektedir.
YORUMLAR