"Prof. Dr. Bülent Bakar’ın kaleminden “II. Meşrutiyet’ten Mütareke Dönemi’ne Türkiye” kitabı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı…
19. yüzyıl, tüm sıkıntı ve sorunlarıyla Osmanlı modernleşme tarihi, sosyo-kültürel anlamda imparatorluğun en uzun yüzyılıdır.
İkinci Meşrutiyet dönemi (1908-1918) ise “İmparatorluğun en uzun 10 yılı”dır.
Bu dönemde; Osmanlı Devleti Trablusgarp, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı gibi büyük savaşlar vermiştir. Ardından gelen mütareke süreci ise ciddi askeri-siyasi kırılmaların ve önemli sosyal olayların yaşandığı bir dönemdir.
Bu dönemin sonunda Mustafa Kemal Paşa’nın liderlik ettiği Türk milleti kaderini eline alarak, 1919-1922 yıllarında verilen büyük bir mücadeleyle onurunu ve bağımsızlığını kurtarmış ve yeni bir Türk Devleti kurmuştur!
Prof. Dr. Bülent Bakar beş bölümden oluşan bu çalışmasında, ilk olarak İkinci Meşrutiyet Dönemi’ni ele alıyor. Bu bölümde sırasıyla, İkinci Meşrutiyet’in ilanı, ayrılıkçı bir rum cemiyeti olan Adelfiya Cemiyeti’nin ortaya çıkışı ve Osmanlı Devleti’nde yarttığı etki ve gelişmeler, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Marmara Denizi’ndeki dalyan kurma projesi bulunuyor.
İkinci bölümde; ilk olarak Birinci Dünya Savaşı döneminde gelişen olaylar ve bu olayların Türk Basınına yansımaları, sonrasında da Rusya’ya esir düşen Türk askerlerinin gördüğü muamelelere ilişkin raporlar, mektuplar ve haberler yer alıyor.
Üçüncü bölümünde Türk-Ermeni ilişkilerine değinilen kitabın dördüncü bölümünde sağlık politikalarıı, bulaşıcı hastalıklarla mücadeleler anlatılıyor.
Beşinci ve son bölümde de “Turizm” başlığı altında turizme bakış ve turizm tarihimizdeki idealist ve öncü bir organizasyon olan “Müstakbilîn Cemiyeti” değerlendiriliyor.
II. Meşrutiyet Dönemi, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Mütareke dönemi, Ermeni meselesi, mülteci meseleleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Bakar’ın “Esir Şehrin Misafirleri Beyaz Ruslar” adlı kitabı da Tarihçi Kitabevi tarafından yayımlanmıştır.
Prof. Dr. Bülent Bakar, II. Meşrutiyet’ten Mütareke Dönemi’ne Türkiye, Tarihçi Kitabevi, 352 sayfa"
YORUMLAR