Basından ve sosyal medyada son dönemde gerek ülke çapında gerekse İzmir özelinde uyuz vakalarında artış olduğu şeklinde haberler yer almaktadır.
Bu durum birinci basamakta çalışan hekim meslektaşlarımız ve eczacılar tarafından da doğrulanmaktadır.
Basında yer alan haberlere göre İzmir'de özellikle Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar'da uyuz hastalığının iki kat arttığı ileri sürülmektedir.
Hastalığa yakalanan yurttaşların ilaç bulamamaktan şikâyetçi olduğu da ifade edilmektedir. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı yeterince ilaç stoğu bulunduğunu açıklasa da bu konuda sıkıntılar yaşandığı anlaşılmaktadır.
Artan ilaç talebine hazırlıksız yakalanıldığı düşünülmektedir. Son olarak uyuz etkenine karşı kullanılan ilaçların yetersiz kalabildiği ilaca karşı bir direnç olduğu şeklinde iddialar da dile getirilmektedir.
İzmir Tabip Odası konuyla ilgili olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden bilgi istemiş, gerek hastalıkta artış, gerekse yaşanan ilaç sıkıntısı konusunda açıklama talep etmiştir.
Kamuoyu bu konuda aydınlatılmalıdır. Bu verilerin analizi uyuz hastalığının artış nedenlerini açıklamamıza ve gerekli çalışmaların yapılabilmesine ışık tutacaktır.
Hastalık belirtisi olan kişilerin hekime başvurması çok önemlidir. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.
Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikâyetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekmektedir.
Uyuzdan korunmada hijyen çok önemlidir.
- Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir.
- Uyuza yakalanan veya yakalandığından şüphe eden kişiler okullar ve çocuk yuvaları ve benzeri toplu bulunulan kuruluşlara hekimlerinin belirttiği sürece gitmemeli ve orada faaliyet göstermemelidir.
- Hastaların, hastalığın sağlam kişilere bulaşmasını önlemek açısından geçici olarak onlarla teması sınırlamaları ve özellikle de doğrudan deri temasından kaçınmaları gerekmektedir.
- Sağlam kişilerin ise hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmaları, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmeleri, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmamaları önemlidir.
- Ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat edilmesi gerekir.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu
YORUMLAR