SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

Orman Haftası için okuma önerileri

23 Mart 2021 - 16:14

Orman Haftası’nda sözcüklerin gücüyle ormanın kalbine doğru benzersiz yolculuklara çıkmaya ne dersiniz?

Ormanda Alfabe

A'dan Z'ye keyifli bir öykü! Sıradışı tasarımıyla dikkat çeken Ormanda Alfabe, 5 yaş ve üzeri okurlarını ormanda keşfe çıkarıyor. Eğlenceli bir oyun eşliğinde alfabeyi öğrenen çocuklar, yeni kelimelerle tanışıyor.

Öyküsüne, bembeyaz bir sayfada, sadece bir ay çizimiyle başlayan kitap, her sayfada yeni bir çizimle renkleniyor. Ay’dan sonra bulutlar, sonra ceylan, sonra da dağ ekleniyor. Rengârenk, hareketli bir orman tablosu, sayfalarda adım adım ortaya çıkıyor. Her yeni imgenin ilk harfi, alfabenin de sırayla ilerleyen harflerinden oluşuyor ve sonunda ortaya, şiir gibi, eğlenceli bir kitap çıkıyor.

Küçükler, her sayfada yeni keşiflerde bulunurken, ebeveynler de kitabın sonunda yer alan etkinlikler ve ipuçlarıyla çocuklarıyla birlikte hoşça vakit geçiriyor.

Tembel Hayvanın Hızlı Macerası

Tudem’in okumayı yeni öğrenen çocuklar için hazırladığı “Küçük Yıldızlar” koleksiyonunda yer alan Tembel Hayvanın Hızlı Macerası,  7 yaş ve üzerindeki öğrencileri, doğanın kucağında, hem gizemli hem de bilgilendirici bir okuma serüvenine davet ediyor.

"Okuma Seviyesi 3" olarak sınıflandırılan bu merak uyandırıcı öykü, farklı kültürlerden gelen iki gözü pek çocuğun hızla gelişen dostluğunu ve dayanışmasını gözler önüne seriyor, sorunlara karşı sağduyulu ve çözüm odaklı davranmanın önemine vurgu yapıyor.     

Yaban hayvan avcılığını sayfalarına taşıyan ilginç öyküsüyle, tabiatın dengesini yitirmemek adına doğayı ve doğal olanı korumanın gerekliliğine değinen bu serüven dolu kitap, bitkileri ve hayvanları kendi habitatlarından koparmanın yaratacağı olumsuzluklara yönelik farkındalık kazandırıyor.

Fare ile Dağ

Naif öyküsü, stilize resimleri ve farklı tasarımıyla dikkat çeken Fare ile Dağ, 20. yüzyılın en önemli entelektüellerinden Antonio Gramsci’nin, eşine yazdığı 1 Haziran 1931 tarihli mektuptan yola çıkılarak uyarlanmış özel bir kitap.

Türkçedeki “Komşu komşu!” tekerlemesini andıran Fare ile Dağ, savaş nedeniyle doğası tahrip olmuş bir köyün dayanışmasını ve elbirliğiyle yeniden eski bereketli günlerine dönme mücadelesini konu ediniyor.

Desen tarafından ilk kez Türkçede yayımlanan Fare ile Dağ, alışılmışın dışındaki ölçüleri, yukarıdan açılan kapağı ve dikey resimleriyle her yaştan kitapsever için sıradışı bir okuma deneyimi sunuyor.

Ormanın Sakladıkları

Edebiyatımızın yaşayan çınarlarından Hamdullah Köseoğlu’nun kaleme aldığı Ormanın Sakladıkları, doğa ve insan ilişkisine duyarlı bir yaklaşım sergileyen sürükleyici bir macera.

8 yaş ve üzarindeki kitapseverleri gizemli bir serüvene ortak eden Ormanın Sakladıkları, doğa katliamına kayıtsız kalamayan bir grup çocuğun umut verici birlik ve dayanışma öyküsünü anlatıyor.

Düşle gerçeği iç içe geçirerek olağandışı bir dünya yaratan Ormanın Sakladıkları, okurlarına doğaya saygı bilinci kazandırmayı hedefliyor.

Bilge Köpek Doğa Gezisinde 

Tudem’in okumaya isteksiz ve disleksik çocuklar için özel olarak hazırladığı SEN de OKU koleksiyonundaki kitaplardan biri olan Bilge Köpek Doğa Gezisinde, doğada vakit geçirmek, aile bağları ve önyargılar üzerine macera dolu bir roman.

Pişi ailesi, yaz tatilini geçirecekleri yer konusunda kavgaya tutuşur. Nihayetinde, doğada kamp yapma fikrinde uzlaşılır. Söylene söylene yola düşen aileye doğanın güzelliklerini gösterme ve yabancısı oldukları vahşi ortamda onlara göz kulak olma görevi tabii ki yine Bilge Köpek Merlin’e düşer. Herkesin somurttuğu aile tatilinde, Merlin’in yine çok çılgın planları vardır.

Duygu’nun Doğum Günü Armağanı

Arkeolog, yazar Betül Avunç, Duygu’nun Doğum Günü Armağanı isimli kitabında, Romalı şair Ovidius’un dünyanın yaratılışını konu edindiği 15 kitaplık Dönüşümler adlı eserinden ilham alarak sıra dışı bir hikâyeye yelken açıyor. Orhan Ata’nın resimleriyle renklenen serüven dolu bu kitap, mitoloji dünyasından efsanevi dönüşüm öykülerini sürükleyici bir roman kurgusuyla birleştirerek her yaştan okur için keyifli bir okuma deneyimi vadediyor.

Ormanın Kalbindeki Çocuk

Çizgili Pijamalı Çocuk’un yazarı John Boyne’dan, masalsı öğelerle bezeli dokunaklı bir roman.

Gerçeküstü sürprizlerle donatılmış büyülü bir evrene açılan Ormanın Kalbindeki Çocuk, Pinokyo’ya ve ustası Gepetto’ya saygı duruşunda bulunarak çağdaş bir masala dönüşüyor.

Yaşam ve ölüm meseleleri üzerine düşündüren bu etkileyici roman okurlarını sıra dışı bir umut yolculuğuna çıkarıyor.

Tilki 8

Yüzyılın en iyi öykücüleri arasında sayılan, Man Booker Ödüllü George Saunders'ın yazdığı Tilki 8, insanın içinde yaşadığı dünyaya yabancılaşma eğilimini irdeleyen ezber bozan bir novella.

Eserinde, modern toplumların insan-doğa ilişkisi bağlamında gündemden hiç düşürmedikleri çevre sorunları ve hayvan hakları gibi önemli meseleleri hicveden yazar; rant uğruna talan edilen doğal alanların ekosistem üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekiyor.

İnsanlığı, hem yapan hem bozan, hem seven hem kıran bir varlık olarak, kurnazlığıyla nam salmış bir hayvanın gözünden anlatan kitap; “sözde” girişimlerle devamlı koruma altına alındığı yinelenen doğal yaşamın planlı bir şekilde nasıl katledildiği gerçeğine de vurgu yapıyor.

Bergamalı Simo 

Usta yazar Ferda İzbudak Akıncı’dan, tarih-doğa-insan üçgeninde yaşanan bir insanlık trajedisi…

Altın uğruna acımasızca katledilen ormanlar, çok uluslu güçlerin saldırısına maruz bırakılan bereketli topraklar, Bergama halkının tüm haykırışlarına rağmen makus kaderinden kurtarılamadı.

Bergama’nın kaderini değiştiren trajik bir gerçeği gündeme taşıyan Bergamalı Simo, üstün bir direniş örneği sergileyen Bergamalıların mücadeleci ruhunu, çarpıcı bir romanın kurgusu içerisinde anlatıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum