Küreselleşme kavramı ile yerel, bölgesel ve ulusal kavramlarının ötesinde birliktelikler görülmeye başlamıştır. Özellikle bu süreç ile dünyanın bir ucunda görülen hastalıkların hızlıca yayılmasının yanında, bir salgını önlemeye yönelik tedavi protokollerinin tüm dünyada hızlıca uygulanması gibi çalışmalar yapılmaktadır.
Değişen dünya yapısının getirilerinden olan Tek Sağlık Günü de bu yıl 4. kez farkındalık için gündemde.
İnsan, hayvan ve çevre kavramlarının uygulamada ayrılmasının mümkün olmadığı gerçeği ile ortak sağlık tehditlerini ele almak amacıyla "Tek Sağlık" yaklaşımı artık tüm dünyada kabul görmüştür.
Tek Sağlık yaklaşımının temeli; hayvan, insan ve çevre sağlığı alanında çalışan tüm meslek gruplarının işbirliği içinde olmasına dayanır.
Ancak ne yazık ki ülkemizde halen mesleki faaliyetler, yetkililerin ilgi alanlarına göre yürütülmektedir. Ülkenin gerçek ihtiyaçlarına yönelik; eğitim planlamaları, mesleki yetkilerin kullanımı, mesleklerin kamu ve özel sektörde istihdamına dair doğru düzenlemeler yapılmamaktadır. Dolayısıyla bir yanı eksik bırakılan Tek Sağlık uygulamalarında başarılı olmak mümkün değildir.
Veteriner Hekimlerin yetiştirilme aşamalarında çok önemli olan, Veteriner Fakültelerinin eğitim ve olanak kalitesinin Tek Sağlık kavramına katkı koyabilecek şekilde düzenlenmesi gerektiği birinci önceliktir.
Ayrıca Veteriner Hekim olarak mezun olan kişilere kamuda ihtiyaç olduğu halde kamu kurumlarınca görev verilmemesi de Tek Sağlık faaliyetlerinde kamu kurumlarının yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Teoride planlamaları yapılan Acil Eylem Planları, zoonoz hastalıklara karşı koruyucu önlemler, çevre korumaya yönelik faaliyetler ne yazık ki ülkemizde hakkı ile uygulanamamaktadır. Tedavi hizmetlerinden çok Koruyucu hekimlik hizmetlerine yatırım yapılması gerektiği, bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sağlanacağı göz ardı edilmektedir.
Unutulmamalıdır ki her meslek kıymetlidir ve ülkemiz için faydalı olacak şekilde yönlendirilmelidir. Her meslek grubunun; İnsan, hayvan ve çevre sağlığına az ya da çok katkı koyarak hizmet etmesi mümkündür.
Ancak hiç bir meslek grubu temsilcisi, siyasi güce sahip olmayı fırsat bilip, meslektaşlarının işsiz kalması kaygısı ile ülkedeki politikaları yönlendirmeye kalkmamalıdır. Bu geleceğimize verilecek en büyük zararlardan olacaktır.
Tek Sağlık Günü'nde bizler gibi mesleğine ve ülkesine gönül veren Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Örgütleri başta olmak üzere, siyasi anlamda ülkemiz politikalarına ve geleceğine yön verenlere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ki;
Veteriner Hekimlik mesleği insanlık içindir ve Tek Sağlık yaklaşımında başarıya giden yolun olmazsa olmaz parçasıdır.
Tek Sağlıkta Hep Sağlıkla Kalın.
Yönetim Kurulu adına İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı H. Gökhan ÖZDEMİR
YORUMLAR