YAŞAR EYİCE

YAŞAR EYİCE

[email protected]

Bir dokun bin ah işit!

03 Aralık 2017 - 12:17

Gündemin yoğunluğundan, birçok olayı ‘günlük’ takip edemedim.

Ama notlarımın arasına aldım ve ‘dünya yıkılsa, öncelik bunun!’ dedim.

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü...

Her zaman her platformda seslendirdim...

Ve hep ‘Hepimiz her an potansiyel engelliyiz!’ dedim.

İnsan başına gelmeyince anlamıyor, ya da anlamak istemiyor.

Ama nedense engellileri çeşitli şekillerde kullananlara da hep göz yumuyoruz,

Yani aktif olmasak da pasif bir şekilde davranıyoruz.

Uzun bir süre önce Akhisar’a ziyaretlere gitmiştik, bir gazete patronu ile..

Çoğu kez ‘cemiyet’ haberlerinde en ön sırada yer aldığı için sık sık gazetelerde evladı ile birlikte görülen ve çoğunun basında ‘duayen’ sıfatını taktığı bu gazete patronu ile öğle tatilini parkta oturarak geçirmek istedik.

O sırada bir kadın satıcı yanımıza yaklaştı ve gayet kibar şekilde ‘Engelliler için gazete sattığını ve alıp almamak istediğimizi’ sordu.

O çok bilen kişi, ‘Yardım edelim!’ diyerek, 10 TL’ye bir ‘engelli’ gazetesi aldı...

Ne güzel bir davranış değil mi?

Değil!

Sizin düşündüğünüz gibi değil!

Çünkü; ‘uyanık’ ya da ‘sahtekar’ veya ‘dolandırıcı’ dediğimiz kişiler, sözde yardım amacıyla böyle gazeteler çıkarıyorlar.

Yani işin ticaretini yapıyorlar.

Saf diye nitelendirdiğimiz temiz Anadolu insanının hisleriyle oynayarak onları dolandırıyorlar.

Yani büyük paralar kazanıyorlar.

Zaman zaman gerçek engelli dernekleri bunları ihbar ediyor, yakalanıyorlar ve sonrasını bilmiyorum...

Belki de ‘ticaret serbest’ denilerek serbest kalıyorlar.

Düşünebiliyor musunuz?

İşi ve geçimi gazete çıkarmak olan bir gazete patronu bile bunu bilmiyor...

Belki de çalışanına vermediği bir parayı, ‘engellilere yardım’ dye satan bir katına, ‘Ben yemedim al sen ye!’ diyerek veriyor.

Önceki akşam haberlerinde, televizyonda izledim...

Sanıyorum Antalya’da, manken gibi bir Rus turist(!) kadın, ‘engellilere yardım’ adı altında gazete satarken yakalanmış...

Kime yardım?

Artık siz çıkarın...

Sadece çalışma izni olmadığı için, belki memleketine geri gönderilir.

Aynen Ankara’da sokak konteynerlerinden kağıt toplayıp satmaya çalışan kaçak Afgan gençleri gibi...

Bunlara bir sürücü çarpıyor hastaneye kaldırılıyorlar, arkadan bizim yetkililer de çarpıp ülkelerine postalıyor!

Bu arada gerçek engelli derneklerinin açıklamasını belirteyim:

‘Sakın bizi kullanarak dilenen ve sözde gazete satanlara inanmayın, yardım etmeyin!’ uyarısında bulunuyorlar.

Neyse asıl konuma geleyim!

*- Sayısı ortalamanın üzerinde

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bir ülkedeki engelli sayısı o ülkenin nüfusunun yüzde 10'unu geçmemesi gerekirken, Türkiye'deki engelli sayısının son ölçümlere göre yüzde 12’nin üzerinde olduğu belirlendi.

Buna göre ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon civarında engelli insan yaşadığı ortaya çıktı.

Engelliler arasında bedensel engelliler ilk sırada yer alırken, bunu zihinsel engelli, işitme ve görme engelli vatandaşlarımızın takip ettiği tespit edildi.

*- Trafik kazaları ve terör ilk sırada...

Engelli olma nedenleri arasında trafik kazaları ile terörün ilk sırada yer aldığı belirlenirken, akraba evliliği, çocuk felci, ateşli hastalık ve sarılık gibi sebeplerin azalmasına rağmen hala devam ettiği saptandı.

Son yıllarda engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılsa da farkındalığın hala en büyük sorun olduğu belirlendi.

*- Devlet Millet El Ele Engelleri Kaldıralım..

Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edildi.

Engelli olmak bireyin kendi isteği doğrultusunda olan bir şey değil.

Hiç bir birey engelli olmayı istemez.

Bazen elde olmayan nedenlerden veya doğuştan kaynaklanan durumlar sonucu engelli olarak hayatımızı idame ettirmek zorunda kalabiliriz.

Her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu asla unutmamamız gerekmektedir.

Devleti yönetenler engelli istihdamı ve engellilerin topluma katılması, yaşam şartlarının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeli.

Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatın içinde yer almalarını kolaylaştıracak istihdamda ne yazık ki devlet hedeflenen rakamlara ulaşamadı.

Özel sektörde belirtilen oranda engelli çalıştırmayan iş yerlerine SGK cezalar keserken, aynı hassasiyet kamu kurumlarında gösterilmelidir.

*- Utanç kaynağı değil

Bu gün bile bazı engelli vatandaşlarımız aileleri tarafından bile bir utanç kaynağı olarak görülüp, toplumsal yaşamdan uzak tutulduğu da bir gerçektir.

Halbuki, çeşitli sebeplerle belli meziyetlerini yitirmiş olsalar da en az diğer insanlar kadar saygı görmek, değer verilmek, kamu hizmetlerinden faydalanmak onların da hakkıdır.

Gerekli altyapı çalışmaları yapılmadığında ve toplumsal baskılarla boğuştukları zorluklardan dolayı engelli vatandaşlarımız kendilerini daha küçük bir dünyaya hapsediyor.

Bütün bunların yanına bir de toplumsal duyarsızlıklarımız yani, engelli yollarına park edilen araçlar, kendilerine verilmeyen öncelikler, vb. pek çok sorunda eklenince işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Herkes kendi konforunu ve hayatını düşünürken, engellilere öncelik tanınması gereken yerlerde bile, bu durum kimsenin umurunda olmamaktadır.

Kamuda görev yapan engelli çalışma arkadaşlarımızın hem rahat görev yapması hem de rahat hizmet alması için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. 

Engelli arkadaşlarımızın beklentisi de bu yöndedir. Yoksa 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde 1 gün idari izin vererek onları mutlu etmiş olmazsınız. Olmayız. Kalan 364 günleri için neler yapabilirizin derdinde olursanız onları gerçek anlamda mutlu etmiş olursunuz.

***-

ÖNEMLİ NOT:

*- Güzelbahçe halkına da ‘geçmiş olsun’ diyorum...

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, eşi Nilüfer İnce ile birlikte ilçenin Yaka Mahallesi’nde bulunan evine girerken, kapı önünde gece yarısı silahlı saldırıya uğradı.

Otomobille yanına yaklaşan kimliği belirsiz bir kişi, 3-4 İnce çiftine doğru ateş açtı. Silahtan çıkan mermilerden biri, Mustafa İnce’nin sol diz kapağının üzerine isabet etti. İnce yere yığılırken, saldırgan otomobille olay yerinden uzaklaştı.

Mustafa İnce,  9 Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Şiddeti ve saldırıyı kınıyor, Başkan İnce ile sevgili eşine geçmiş olsun dileklerimi bildiriyorum.

***-

GÜNCEL

*- Sevgisizlik en büyük engel!

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, ‘En Büyük Engel Sevgisizliktir, Engelsiz Bir Dünya İçin Hep Birlikte El Ele’ sloganıyla etkinlikler düzenleyecek.

Engelli futbol takımlarının futbol maç yapacağı program saat 14.00’de Atatürk Stadı’nda başlayacak.

*- Malzeme desteği

Denizli Merkezefendi Belediyesi tarafından engelli spor kulüplerine ve sporculara malzeme desteğinde bulunuldu.

Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu,  ‘Merkezefendi Belediyesi olarak hem spora hem de sporcuya daima desteğimiz devam edecek’ dedi.

*-  ‘Her işimizi kendimiz görmek isteriz’

Görme engelli Salih Arıkan’ın mektubunun özeti şöyle:

‘Her İşimizi Kendimiz Görmek İsteriz. Yolda yürürüz, kolumuzdan asılan bavul gibi izin almadan bizi taşımaya çalışan insanlar az değil. Öncelikle ‘yardım ister misiniz?’ diye sormak ve eğer görmeyen yardım edilmesini istiyorsa görmeyen sizin kolunuza girsin ve birlikte yürüyün.

Bazen hırsızlık taciz ve farklı nedenlerle görmeyenlere yaklaşan insanlar da var.

Bu yüzden bazı arkadaşlarımız yardım istememeyi tercih edebilir. ‘Yardım isteğinizi kabul etmedi!’ diye farklı tepkiler göstermeyiniz.

Bizce olabildiğince Merkezi ve Yerel Yönetimlerin engellilerin tek başına hareket edebileceği düzenlemeleri yapması gerekiyor.’

*- ‘Hemşire ve hastalara özel ilaç kartı’

TC Sağlık Bakanlığı, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen ‘Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’ndan İzmir Kâtip Çelebi Üniversite’sine birincilik geldi.

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlayan Uzman Hemşire Sibel Yöntem’ in, İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan danışmanlığında yürüttüğü, Yardımcı Sağlık Personellerine Yönelik En İyi Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Projesi birinci seçildi.

Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan ve Uzm. Hem. Sibel Yöntem ödülünü, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ün katıldığı törende aldı.

*- Engelleri ‘ritim’ ile aşıyorlar

Bayraklı Belediyesi Engelliler Merkezi bünyesinde ritim grubu kuruldu. Grubun üyelerinden kiminin zihinsel kiminin ise bedensel engeli var. Ama onlar engelleri çoktan aşmış durumda… Hepsinin yüzlerini güldüren ortak noktaları ise ‘müzik!’

 Ellerindeki darbukayla ritim tutarak şarkı söylüyorlar, marşlar okuyorlar. Hedefleri ise önümüzdeki aylarda seyirci karşısına çıkmak…

Bayraklı Belediyesi’nin kente kazandırdığı engelliler merkezi, engellilere yönelik farklı projeler geliştiriyor. İçinde sinema, tiyatro salonu, kurs odaları bulunan merkeze gelenler burada kaliteli ve eğlenceli zaman geçiriyor. Merkez, hem engellilerin hem de ailelerinin yüzlerini güldürüyor.

*- ‘Atatürk’ içimizden biri!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi’nin Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlediği söyleşide konuşan araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, ‘Atatürk’ün içimizden biri olduğunu anlamalıyız’ dedi.

Özellikle halkın içindeki Atatürk’ü anlatan İlknur Güntürkün Kalıpçı, İbrahim Çallı’dan Sabiha Gökçen’e kültür, sanat, bilim, siyaset alanındaki önemli kişilerin Atatürk ile ilgili anılarına da değindi.

*- Önce asker!

Bu anılardan birinde, ‘Atatürk,  askeri birliklerle yemek yediği zamanlarda hep yemeğe geç başlarmış.

Tüm mehmetçikler yemeğini bitirdikten sonra yemeğini yermiş. Mehmetçikler yemek yemeden boğazından yemek geçmeyen bir başkomutandan bahsediyoruz’ diye konuştu.

*- Kim mi düşmanımız?

İlknur Güntürkün Kalıpçı, konuşmasının sonunda şöyle dedi:

‘Dünyanın en özel ve güzel ülkesinde Türkiye’de yaşıyoruz.

Bundan dolayı başımız hiç dertten kurtulmayacak.

Düşmanımız dünden az değil, daha çok.

Kim mi düşmanımız?

Şu anda her ülkenin gözü bizim ülkemizde.

Galiba bir tek bizim gözümüz yok bu ülkede?

Bunun için bölmeye, parçalamaya çalışıyorlar.’

.*- YAŞAR EYİCE 

YORUMLAR

  • 0 Yorum