Yeni mezun alımında Hizmet sektörü zirvede
19 yıllık tecrübesi ve gelişmiş teknik altyapısıyla iş arayanlarla işverenleri doğru işle buluşturan Kariyer.net verilerine göre, 2018 yılı içinde yeni mezunların en çok başvuru yaptığı pozisyonlara bakıldığında Makine Mühendisliği pozisyonunun ilk sırada yer aldığı görülüyor. Yabancı dil bilgisi sıralamasında İngilizce ve Almanca hâkimiyetini korurken Arapça’nın yeni mezunların radarına girdiği göze çarpıyor.
Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, istihdam piyasasının nabzını tutmaya ve iş gücüne ait yeni içgörüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Kariyer.net üyesi yeni mezunların iş başvurularına ilişkin yapılan değerlendirme; yeni mezunların ilgi gösterdiği sektörler, pozisyonlar, başvurular ve sertifikalar konusunda çarpıcı veriler sunuyor.
En çok başvuru Makine Mühendisliği’ne
Yeni mezunların 2018 yılında yaptığı başvurulara bakıldığında ilk sırada Makine Mühendisliği pozisyonunun yer aldığı ortaya çıkıyor. İnsan Kaynakları Uzmanı ikinci sırada bulunurken, diğer pozisyonlar şöyle sıralanıyor: Üretim Mühendisi, Hemşire, İnşaat Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Satış Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Mimar ve Proje Mühendisi.
Arapça en çok tercih edilen 3. dil
Yeni mezun alımı yapan şirketlerin ilanlarında en çok tercih ettiği yabancı diller ile yeni mezunların CV’lerine eklediği yabancı diller incelendiğinde, ilk iki yabancı dil İngilizce ve Almanca olurken, Arapça’nın listenin 3. sırasında yer aldığı görülüyor. Fransızca ve Rusça ise yeni mezunların özgeçmişlerine ekledikleri diğer diller olarak ilk 5’e giriyor.
Yeni mezunların en çok başvuru yaptığı sektör: Üretim
2018 yılı verilerine bakıldığında, yeni mezunların en çok Üretim/Endüstriyel Ürünler sektörüne başvurduğu görülüyor. Sağlık sektörü ikinci sırada yer alırken, diğer sektörler Hizmet, Bilişim ve Tekstil şeklinde sıralanıyor.
En çok yeni mezun alımı yapan sektör: Hizmet
En çok yeni mezun alımı yapan sektörlere bakıldığında, Hizmet sektörünün ilk sırada yer aldığı ortaya çıkıyor. Bu sektörü, Bilişim, Tekstil, Sağlık, Üretim/Endüstriyel Ürünler, Otomotiv, Turizm, Elektrik/Elektronik, Ticaret ve Danışmanlık sektörleri izliyor.
Yeni mezunlar arasında en çok alınan sertifika “İngilizce Dil Eğitimi”
Yeni mezunların özgeçmişlerinde en çok bulunan sertifikalara bakıldığında ilk sırada İngilizce sertifikası yer alıyor. Pedagojik Formasyon en çok tercih edilen ikinci sertifika olurken bunu, İnsan Kaynakları Yönetimi, Bilgisayar Programcılığı ve Auto-Cad sertifikası takip ediyor.
En çok yeni mezun İktisat’tan ve Makine Mühendisliği’nden
Kariyer.net’in 360 binden fazla yeni mezun adayın bulunduğu veri tabanındaki özgeçmişlere bakıldığında, ilk sırayı, İşletme Bölümü mezunları alıyor. Bu bölümü İktisat, Makine Mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Kamu Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği, bölümleri izliyor.
İnsan Kaynakları en çok başvurulan stajyerlik pozisyonu
Yeni mezunların en çok başvurduğu stajyerlik pozisyonları incelendiğinde, İnsan Kaynakları Stajyeri en çok başvuru yapılan stajyerlik pozisyonu olarak öne çıkıyor. Pazarlama Stajyeri ikinci sırada yer alırken Proje Stajyeri, Satış Stajyeri, Yazılım Stajyeri, Stajyer Mühendis ve Finans Stajyeri de en çok başvurulan diğer stajyerlik pozisyonları olarak karşımıza çıkıyor.
Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Adaylarımızın hedefledikleri kariyere ulaşmaları için bugüne dek çok sayıda aksiyonu hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz”
Kariyer.net olarak, adaylara kariyerleri boyunca yol arkadaşı olma misyonuyla hareket ettiklerini ifade eden Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Veri tabanımızda yer alan üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların hedefledikleri kariyere ulaşmaları için bugüne dek çok sayıda aksiyonu hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Örneğin, bu yılın başından itibaren gerçekleştirdiğimiz ‘Off The Record’ adlı canlı yayın panellerinde iş hayatına yeni atılan adaylarımıza sektörler hakkında bilinmeyenleri aktarıyoruz. Her hafta düzenlediğimiz ‘Kariyer.net Yayında’ adlı canlı yayın eğitimlerimizde adaylarımızın kariyerleriyle ilgili merak ettiği konularda onlara destek oluyoruz. Profesyonel mülakat simülasyonu olan ‘Interview Challenge’ etkinliğimizde üniversite öğrencilerini mülakatlara hazırlıyoruz. Adaylarımızı iş hayatıyla ilgili merak ettiği tüm konularda Kariyer Rehberi adlı blogumuzda yer alan güncel içeriklerle bilgilendiriyoruz. Ayrıca,her yıl onlarca üniversitede ‘Kariyer Tüyoları’ semineri gerçekleştirerek üniversite öğrencilerine yol gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de adaylarımıza kariyerleri boyunca verdiğimiz desteği genişletmeye ve destek olmaya devam edeceğiz.”