Yorglass'tan BM Uluslararası Cam Yılı'na özel sürdürülebilir tasarım yarışması

Yorglass, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Cam Yılı” ilan edilen 2022 yılı kapsamında üniversite gençlerinin katılım göstereceği Yorglass Upcycle Design Awards (YUDA) Projesini hayata geçirdi.

Yorglass'tan BM Uluslararası Cam Yılı'na özel sürdürülebilir tasarım yarışması
08 Haziran 2022 - 11:17

Yorglass’ın üniversitelere yönelik İleri Dönüşüm Tasarım Yarışması ‘YUDA2022’ başlıyor

Endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanlarında dünyanın lider markalarından biri olan Yorglass, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Cam Yılı” ilan edilen 2022 yılı kapsamında üniversite gençlerinin katılım göstereceği Yorglass Upcycle Design Awards (YUDA) Projesini hayata geçirdi. Cam sektörünün ileri dönüşüm ve tasarım yoluyla sürdürülebilirliğini sağlama vizyonuna üniversite öğrencilerini de dahil etmek amacıyla başlatılan YUDA başlıklı tasarım yarışmasının geleneksel olması planlanıyor. Üniversite öğrencileri yarışmaya 1 Haziran – 30 Eylül tarihleri arasında başvuru yaparak katılabilecek. 
 
Sektöründeki tek Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) imzacısı olan ve sürdürülebilirliği stratejilerinin merkezine yerleştiren Yorglass, BM 2022 Uluslararası Cam Yılı (IYOG2022) dolayısıyla üniversite gençlerine yönelik Yorglass İleri Dönüşüm Tasarım Ödülleri  (Yorglass Upcycle Design Awards - YUDA) Projesini hayata geçirdi. Yorglass, kapsayıcı bir anlayışla geliştirdiği YUDA projesi ile üniversite gençliğini yenilikçi fikirleriyle bu küresel hareketin bir parçası olmaya davet etti. 
 
Yorglass’ın ödüllü yarışma projesi YUDA, cam sektörü ve sürdürülebilirlik ilişkisi için farkındalık yaratmak ve üniversite öğrencilerini daha iyi bir gelecek vizyonuna dahil etmek amacıyla başlatıldı.  Üniversitelerin ilgili bölümlerinden yarışmaya katılan öğrenciler, doğrudan üretim sırasında oluşan cam ve kâğıt gibi atık maddelerin ileri dönüşümle (upcycling) son tüketiciye yönelik ve ticari anlamda nasıl değerlendirilebileceğini tasarlayacak. Tasarımlar, ihracat potansiyeli, yurtiçi ve yurtdışındaki (varsa) pazarlama stratejileri, yenilikçilik, farklılık, işlevsellik, estetik, kullanıcıya ve çevreye katkısı, sağlık ve güvenlik, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik ve ileri dönüşüm kriterlerine göre değerlendirilecek. Yarışma sonunda ilk üçe giren öğrencilere, eğitim destekleri verilmesinin yanı sıra öğrenim hayatında en çok ihtiyaç duyulan araçlar olan gelişmiş tabletlere sahip olurken doğaya ve topluma katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayacak. 
 

YUDA Estetik, çevre duyarlılığı ve tasarımın gücünü göstermeyi hedefliyor

Yorglass’ın kültüründen gelen camı, geleceğin sürdürülebilir ürünü yapma tutkusuyla hayata geçirdiği ilk ve ödüllü ileri dönüşüm ürünü “cam kaykay”ın ilham verdiği YUDA projesi, estetik, çevre duyarlılığı ve dönüşüme dair fikirlerin ve tasarımın gücünü de göstermeyi hedefliyor. Dünyanın daha fazla yeşil inovasyonlara, inovasyonların ise gençliğe ihtiyacı olduğunu belirten Yorglass Yönetim Kurulu Üyesi ve Marka ve İletişim Müdürü Merve Yorgancılar Işıtmak şunları söyledi: “Cam, eşsiz çok yönlülüğü ve teknik özellikleri ile birçok farklı biçimde sayısız kültürel ve bilimsel ilerlemeyi teşvik eden, modern yaşamın vazgeçilmez malzemelerinden biri durumunda.  Biz, Türkiye’nin en büyük cam sanayi kuruluşlarından Yorglass olarak, Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı’nın döngüsel bir ekonomi inşası ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını destekliyoruz. Cam endüstrisinin önemli aktörlerinden biri olarak ‘cam gibi tertemiz’ bir doğada yaşamak ve bu büyük küresel gündeme dahil olmak istiyoruz. Üretimi destekleyen bir sanayi şirketi olarak sadece dijital projeleri değil üretim odaklı projeleri de hayata geçiriyoruz. Bu amaçla Uluslararası Cam Yılı dolayısıyla üretimde verimliliğin artırılması yoluyla doğal yaşama, gençlerin geleceğine ve genel anlamda topluma katkıda bulunmak adına ‘ileri dönüşüm’ yarışması olan YUDA projesini başlattık.” 
 

“Üniversitelilerin ileri dönüşüm hareketine katılmaya davet ediyoruz”

Camın sonsuz olarak dönüştürülebilen doğal ve ender bir malzeme olduğunu vurgulamak ve bu yönüyle döngüsel ekonomi için önemini anlatmak istediklerini ifade eden Merve Yorgancılar Işıtmak sözlerine şöyle devam etti: “YUDA projesi ile üniversite öğrencilerinin, cam atıklarını kullanarak son tüketicinin değişen yaşamsal ihtiyaçları göz önüne alınarak sürdürülebilir, üretilebilir, ticarileştirilebilir yenilikçi bir ürün tasarlamalarına teşvik edeceğiz. Yorglass olarak, sürdürülebilir üretim bilincini ülkemizin yarını olan gençlerin yardımıyla yükseltmeyi, öğrencileri sürdürülebilirlik konusunda motive etmeyi, stratejik düşünme ve yenilikçi materyal geliştirme sürecine ilişkin yetkinliklerini geliştirerek, ileri dönüşüm hareketinin bir parçası olmalarını hedefliyoruz. Cam, sağlıklı ve sürdürülebilir bir ürün olma özelliği sayesinde dünyada geliştirilecek her teknolojide, yapılacak her üretimde, sanatta ve bilimde başrol oynamaya devam edecek. Cam sektörünün güçlü bir temsilcisi olarak biz de yeni fikirlerle sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmaya devam edeceğiz.” 
 
Yorglass’ın YUDA projesine 1 Haziran 30 Eylül tarihleri arasında başvuru yapılabiliyor. Yarışmaya katılmak isteyen gençlerden endüstriyel üretimde fire olarak nitelendirilen cam ve kâğıt artıklardan inovatif ve kreatif çalışmalarla ticarileştirilebilir ürünler tasarlaması bekleniyor. Birinciliği kazanan öğrenci ödül olarak master eğitimi süresince burs ve staj imkânı ile 11 inç iPad Pro + Apple Pencil, ikinciliği kazanan öğrenci iPad Mini, üçüncülüğü kazanan öğrenc iPad ve sıralamada ilk 50’ye giren öğrenciler de online sertifika programı almaya hak kazanacak.

YUDA projesine özel olarak kurulan www.yuda.zone internet sitesi üzerinden yarışma hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yarışmaya başvurmak mümkün olacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...